Hellas' finansminister trekker seg

Den greske finansministeren Yanis Varoufakis melder på sin blogg og på Twitter at han går av.

GÅR AV: Den greske finansministeren Yanis Varoufakis melder mandag morgen at han går av som finansminister.

Alkis Konstantinidis
  • Andreas Fosse
  • Susanne Klungtveit
Publisert:

Mandag morgen kommer nyheten om at den greske finansministeren trekker seg fra sitt verv til tross for at det greske folket stemte nei ved folkeavstemningen søndag.

Statsminister Alexis Tsipras skal ha et politisk møte i Hellas klokken 9 mandag morgen for å diskutere utfallet av avstemningen ifølge The Guardian, og det meldes nå at han skal presentere den nye finansministeren klokken 09.30 norsk tid.

Les også

Tsipras erklærte seier: - Nå går vi tilbake til forhandlingene

Ikke ønsket

Eurosonens ledere skal møtes tirsdag for å diskutere videre skritt etter folkets nei til den fremlagte avtalen. Varoufakis har vært en omstridt stemme i kaoset og anklaget i forkant av folkeavstemningen kreditorene for terrorisme og sa i et intervju med spanske El Mundo:

– Det de gjør med Hellas har et navn – terrorisme.

Han har ikke lagt skjul på misnøyen med kreditorenes krav til ny låneavtale og det skal være store uenigheter mellom finansministeren og eurogruppens parter. Varoufakis ble blant annet anklaget for løgn av den nederlandske finansministeren Jeroen Dijsselbloem da han fredag påsto at partene var nære en avtale.

– Jeg bærer kreditorenes avsky med stolthet, sier han videre i blogginnlegget og poengterer at han er svært fornøyd med nei-avgjørelsen til det greske folk.

Nå ser han seg selv som et hinder for de videre forhandlingene som skal starte øyeblikkelig.

– Etter avstemningen ble jeg gjort klar over at noen eurogruppe-deltagere foretrekker at jeg ikke er til stede under gruppens møter, skriver han og sier videre at hans avgang potensielt vil hjelpe statsminister Tsipras til å komme til en avtale.

Han skriver også at han har intensjoner om å fortsatt støtte Tsipras og den nye finansministeren.

Overraskende

Nyheten er svært uventet etter at Varoufakis meldte før folkeavstemningen at han ville gå av ved et ja til Europa-kommisjonens forslag. Utfallet søndag ble derimot », eller nei.

Etter at alle stemmene var talt opp fikk neisiden en oppslutning på 61,31 prosent, mens ja-siden fikk 38,9 prosent. Valgdeltagelsen var på på 62,5 prosent. 5,8 prosent stemte blankt.

Se finansministeren tale under en pressekonferanse søndag kveld:

Tysklands kansler Angela Merkel reiser i dag til Paris for å diskutere valgutfallet med den franske presidenten François Hollande. De møtes klokken 18.30 mandag kveld.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Hellas

Flere artikler

  1. Tsakalotos blir trolig ny finansminister

  2. – Hans avgang kan gjøre forhandlingene lettere

  3. Trommer sammen euro-toppene etter gresk valgskred

  4. – Tiden er knapp for å nå en ny avtale om Hellas

  5. Varoufakis: – Vi ble lurt