Saab lander jagerflykontrakt med Brasil

Skal levere fly for 39,3 milliarder svenske kroner.

STORKONTRAKT: Saab skal levere jagerfly til Brasil for nær 39,3 milliarder svenske kroner. Bildet viser en JAS 39C Gripen.
Publisert:

Det svenske forsvarsselskapet Saab har inngått en endelig kontrakt med Brasils regjering for levering av 36 jagerfly av typen Gripen NG til det brasilianske luftforsvaret.

Brasil valgte Saab som jagerflyleverandør i desember i fjor, en noe overraskende beslutning og et slag mot både USA og Frankrike – som begge var med i konkurransen om å levere Brasils nye generasjon jagerfly.

Brasil og Saab har siden vært i forhandlinger om en bestilling av fly.

Kontrakten er på rundt 39,6 milliarder svenske kroner, og er for 28 enseters-fly og åtte toseters-fly. Saab har også inngått en samarbeidsavtale med Brasil der de vil overføre teknologi til brasiliansk industri i rundt ti år.

ERSTATTES: Brasils flyvåpen bruker for tiden franske Mirage 2000-jagerfly.

- Vi er stolte over å stå side om side med Brasil i dette viktige programmet. Det finnes allerede en lang og fremgangsrike historie med industrisamarbeid mellom våre land og denne historiske avtalen tar dette partnerskapet til et nytt nivå, sier styreleder i Saab, Marcus Wallenberg, i en pressemelding.

De nye Gripen-flyene, som skal erstatte Brasils nåværende Mirage 2000-jagerfly, skal leveres i perioden 2019 til 2014.

For at kontrakten skal gjennomføres kreves det blant annet at Saab for nødvendige eksporttillatelser, Saab forventer å at alle vilkår vil være oppfylt i første halvår 2015.

Les også:

Brasil storhandler svenske jagerflySpår ny vår for Gripen-produsent

Publisert: