WALL STREET TVILER PÅ REDNINGSPAKKEN: New York-børsen faller kraftig

Frykten senker aksjekursene.

Publisert:

Skyhøye lånekostnader og nye dårlige nøkkeltall om tilstanden i den amerikanske økonomien gjør at aktørene på Wall Street frykter at den amerikanske regjeringens krisepakke på 700 milliarder dollar ikke er nok til å stimulere veksten.

Les også: - Senatet vedtok en panikkpakke

Dermed faller aksjebørsen i New York kraftig torsdag kveld.

Følg verdens børser på E24 Børs.

I 21.10-tiden var nøkkelindeksen Dow Jones ned hele 2,8 prosent til 10.528 poeng. Samme tid var den teknologitunge NASDAQ-indeksen ned 3,8 prosent, mens den bredere S&P 500-indeksen var ned 3,6 prosent.

- Når banker ikke er villige til å låne penger til en bank. Vil de da være villig til å låne penger til en vanlig person? Vi kan være ved starten av en ganske stygg økonomisk tilbakegang, sier forvalter Frank Ingarra i Hennessy Advisors til nyhetsbyrået Bloomberg.

Fallet på Wall Street bidrog også til et sent ras i aksjekursene på Oslo Børs.

Les også: Ny årsverste på Oslo Børs

Fortsatt dyre aksjer

Byrået skriver at selv om den brede S&P 500-indeksen har falt med hele 23 prosent hittil i 2008 så handles aksjene som inngår i indeksen til 21,8 ganger deres fortjeneste per aksje de siste 12 månedene.

I kun tre land handles aksjer høyere i forhold til deres inntjening. Det er Sveits, Jordan og Marokko, ifølge Bloomberg.

- Det er en likviditetskrise som gjør investorene nervøse. Likviditet er som oksygen. Mangel av det kan medføre betydelige skader på veldig kort tid, sier investeringsstrateg Alan Gayle i Ridgeworth Investments til Bloomberg.

Selv om Senatet vedtok redningspakken for finanssektoren med stort flertall er det fortsatt uklart om Representantenes hus vil støtte pakken når de skal behandle den fredag.

Mandag sa Representantenes hus nei til pakken og utløste et av de verste kursfallene i dte amerikanske aksjemarkedets historie.

Dårlige nøkkeltall

Statistikk som viste at ordreinngangen for fabrikkvarer falt med hele 4,0 prosent mot et forventet fall på 2,5 prosent og forsterket uroen på Wall Street.

I tillegg bidrar et uventet sterkt hopp i antallet amerikanere som måtte søke om arbeidsledighetstrygd i forrige uke til å svekke aksjemarkedet.

Ifølge statistikk fra amerikanske myndigheter søkte 497.000 amerikanere om trygd i forrige uke. Det var høyere enn de 475.000 økonomene hadde ventet på forhånd og det høyste siden uken som sluttet 29. september 2001 da 517.000 søkte om trygd.

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om