Norske selskap følger uroen i Argentina nøye: – Den politiske situasjonen er ustabil
Norske bedrifter i Argentina følger utviklingen i landet med argusøyne etter at presidenten gikk på et foreløpig valgnederlag. Markedet frykter en ny politisk kurs, men ingen E24 har snakket med vil foreløpig spå utfallet.
Primærvalget som ble avholdt i Argentina søndag sendte finansmarkedene i landet ut i en kraftig storm.
Sittende president Mauricio Macris dårlige resultat har økt usikkerheten for om den politiske kursen i landet vil bli endret, at markedsvennlige reformer kan bli reversert og at statsfinansene kan bli forverret.
Det ser nå ut som at Macri taper presidentvalget i oktober mot Alberto Fernández og hans visepresidentkandidat, den tidligere presidenten Cristina Fernández, sa Argentina-ekspert Tor Opsvik ved Universitetet i Oslo til E24 tirsdag.
Mandag fulgte det som ifølge Bloomberg er det nest kraftigste børsraset i verden siden 1950. I tillegg skjøt rentene på statsgjelden kraftig.
Etter primærvalget fikk den lokale argentinske pesoen seg en kraftig smell, og en amerikansk dollar gikk fra å koste 45 peso til å koste rundt 60 peso.
Svekkelsen i den argentinske pesoen har imidlertid pågått i lang tid. For tre år siden kostet en dollar ikke mer enn 15 peso, men verdien har falt 75 prosent siden den gang.
– Frykter ikke for våre operasjoner
Dag Skindlo er finansdirektør i Archer Well. Oljeserviceselskapet har en omfattende virksomhet i Argentina med om lag 2.000 ansatte og en omsetning på 2,5 milliarder kroner i landet.
– Når det er sagt, er den politiske situasjonen ustabil, og ingen vet helt hvilken politikk som vil bli ført. Vi er alle litt bekymret hvordan dette vill slå ut i 2020 og årene etter. Peronistene under Kirchner støttet oljesektoren i den forrige periode hun satt, så tross usikkerheten i markedet, frykter vi ikke for våre operasjoner og aktivitet på kort sikt, sier han videre, med referanse til landets tidligere president.
Norsk Hydro er også til stede i Argentina. Selskapet har et pressverk som leverer aluminiumsprofiler til industrikunder:
– Generelt vil et børsfall alene ikke påvirke fabrikken på kort sikt. Endringer i det makroøkonomiske bildet vil i større grad kunne påvirke etterspørselen, men det er for tidlig å spå noe om det. Vi ønsker ikke å spekulere i hva som eventuelt kan skje frem i tid, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Norsk Hydro til E24.
Børsraset i Argentina er det nest kraftigste i verden de siste 70 årene
Fortsetter solkraftutbyggingen
Solenergiselskapet Scatec Solar bygger sammen med Equinor et stort solkraftverk i Argentina kalt Guanizuil IIA lokalisert i provinsen San Juan, Nord-Vest i Argentina.
– Vi har ikke så mange egne ansatte i Argentina og bruker underleverandører som står for byggingen av prosjektet, forteller Ingrid Aarsnes, direktør for kommunikasjon og investorrelasjoner i Scatec Solar til E24.
– Vi er en langsiktig aktør i Argentina og har en 20-årig kraftsalgsavtale på dette prosjektet, så det går videre som planlagt, fortsetter hun.
Scatec Solar jobber samtidig videre med å se på nye solprosjekter i Latin-Amerika. Anlegget som nå er under bygging er på 117 megawatt, og selskapet ser muligheter for prosjekter på ytterligere 927 megawatt i prosjekter i Latin-Amerika under utvikling eller potensielle prosjekter.
Ifølge Aarsnes er det primært snakk om prosjekter i Brasil og Argentina.
– Er dere mer usikre på mulighetene i Argentina med tanke på fremtidige utbygginger?
– Det er vanskelig å si noe om nå og blir ren spekulasjon, sier Aarsnes.
DNB-forvalter: IMF-motstanden i Latin-Amerika er ofte «mer skuespill enn realiteter»
Equinor følger utviklingen tett
Equinor er en annen av de norske bedriftene som har en bred aktivitet i Argentina. Selskapet har allerede en olje- og gassatsing i skiferformasjoner på land, de er i startgropen for en oljesatsing offshore og har også satset tungt på fornybar.
Gjennom samarbeidet med Scatec Solar er de inne i en solpark som bygges i landet og nylig ble det også kjent at Equinor går inn i et vindprosjekt i milliardklassen.
– Vi følger tett med på det som skjer i landet, forteller pressetalsmann for Equinors internasjonale virksomhet, Erik Haaland til E24.
– Er dere bekymret for at det kan komme en politisk kursendring etter valget, vekk fra de markedsvennlige reformene som har vært gjennomført under dagens president?
– Vi har sett positivt på utviklingen i Argentina de siste årene. Den har gitt muligheter for utenlandske selskaper til å investere i Argentina, som er et land med store muligheter, sier Haaland.
– På generelt grunnlag er vi opptatt av at land stimulerer til investeringer og at man sikrer at investeringer som gjøres er trygge. Vi har foreløpig ingen indikasjoner på at det vil endre seg i Argentina, fortsetter han.
Han sier at Equinor har etablert et landkontor i Argentina, men at det kun er noen få ansatte der foreløpig.
Det er Scatec Solar som er operatør for solparken Equinor er engasjert i, og det nasjonale energiselskapet YPF er operatør for den ene skiferlisensen der det er aktivitet. I den andre lisensen på land, der Equinor er operatør, er det foreløpig ikke aktivitet, opplyser Haaland.
Vindparken bygges også ut i et samarbeid med YPF og et General Electric-selskap.
– Vi har ikke noen spesifikke kommentarer til utviklingen nå, men generelt vurderer vi en rekke faktorer i land, både før vi går inn og når vi gjør investeringsbeslutninger. Det inkluderer den politiske situasjonen, sier Haaland. Han sier at selskapet nå vil følge med på resultatet av presidentvalget i oktober.