Riksrettsprosess mot Trump

Trumps advokater kaller riksrettstiltalen farlig

President Donald Trumps advokater er klare med sitt forsvar i riksrettssaken i Senatet. Advokatene kaller prosessen ukonstitusjonell og farlig.

Donald Trumps forsvarergruppe mener tiltalen mot presidenten er farlig og ukonstitusjonell. Det kommer fram i advokatenes første presentasjon av sine argumenter.

Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix
  • NTB-AFP-AP
Publisert:

Det var første gang advokatgruppen, som ble offentliggjort av Det hvite hus på fredag, presenterte sine argumenter. De bygger på argumentene Trump og andre Republikanere har brukt tidligere i riksrettsprosessen.

Et flertall i Representantenes hus vedtok i desember å stille president Donald Trump for riksrett.

I et innledende skriftlig svar på at presidenten ble tiltalt, sa Trumps advokater at vedtaket er et farlig angrep på det amerikanske folks rett til fritt å velge sin president, opplyser en kilde nær forsvarergruppen.

– Dette er et skamløst og ulovlig forsøk på å endre resultatet fra presidentvalget i 2016 og forstyrre valget i 2020, sier kilden.

Trump anklages for å ha forsøkt å presse Ukraina til å starte en etterforskning som ville involvert Joe Biden, som forsøker å bli Demokratenes kandidat i presidentvalget til høsten. Trump er tiltalt for maktmisbruk og for forsøk på å hindre Kongressens arbeid.

Demokratene tilbyr også en smakebit av argumentene som skal brukes i riksrettssaken. I et 111 sider langt dokument samler Representantenes hus trådene fra vitneavhør og forklaringer så langt i riksrettsprosessen og hevder at det er overveldende bevis for at Trump er skyldig.

– Det eneste spørsmålet som gjenstår er om medlemmene i Senatet vil akseptere og overholde ansvaret som er pålagt dem av grunnloven og gjennom ed, heter det i dokumentet fra de sju demokratene som skal føre riksrettssaken mot Trump.

Riksrettssaken mot Trump er formelt i gang i Senatet, men rettsforhandlingene er ventet å begynne for fullt på tirsdag, og uttalelsene gir slik et innblikk i argumentene fra begge sider.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Riksrettsprosess mot Trump
  2. Donald trump
  3. Amerikansk politikk

Flere artikler

  1. Donald Trump historisk - første president som er stilt for riksrett to ganger

  2. Trump om mulig ny riksrett: – Det er veldig farlig og skaper et voldsomt sinne

  3. Demokratene anklager Trump for maktmisbruk

  4. Riksrettssaken mot Donald Trump avgjøres onsdag

  5. Justiskomiteen godkjenner riksrettstiltalen mot Trump