Stormaktenes handelskrig

Politico: Ventes at Trump vil utsette biltollen i seks måneder

 • Hanna Ghaderi
Publisert: Publisert:

President Donald Trump vil denne uken annonsere at han utsetter toll på biler og bildeler fra eurosonen i seks måneder, sier Politico, som viser til kilder med kjennskap til saken.

Dersom tollen utsettes vil det unngå konflikt med en av USAs største handelspartnere, samtidig som Trump prøver å slukke brannen som er startet med Kina.

På den andre siden vil det likevel føre til at Trump neste år vil komme med en avgjørelse i handelskrigen, samtidig som presidentkampanjen pågår, skriver Politico.

Les på E24+

Les også: (+) Økonomien etter Trumps inntog i Det hvite hus

Undersøkt siden mai

I mai sa Trump at det amerikanske handelsdepartementet hadde bestemt at importering av biler og bildeler var en trussel mot nasjonal sikkerhet. Han instruerte representant Robert Lighthizer fra departementet til å forhandle avtaler med både EU og Japan for å rapportere tilbake om hvordan det ville påvirket markedet.

Tidsfristen for rapporten var på onsdag.

Kilden opplyste til Politico at det «alltid er usikkerhet rundt Trumps endelige avgjørelser når det kommer til tollinnføringer og handel», men «med mindre det er uforutsette utviklinger, vil presidenten annonsere en utsettelse på seks måneder».

Les også

Les også: Usikkerhet om ny Trump-toll: – Opptrapping av handelskrigen vil være fryktelig for Børsen

Forhandlet frem flere avtaler

Lighthizer forhandlet en avtale med Japan, som åpner for mer handel med amerikanske landbruksprodukter, og strammer inn regler for digital handel. På grunn av det sa han til journalister i september at han ikke forventet at Trump ville innføre toll på biler og bildeler fra Japan.

Forhandlingene med EU har ikke ført frem til en avtale, hovedsakelig fordi EU har nektet å forhandle om landbruksprodukter.

En talsmann for Det hvite hus ønsket ikke å kommentere saken. Det gjorde heller ikke Lighthizer.

Les også

Sjeføkonom tror ny Trump-toll kan senke kronen

En bransjeansatt sa at bedriftene også har blitt ledet til å tro av tjenestemenn i Det hvite hus at Trump ikke vil ilegge toll og avgifter denne uken, spesielt etter at avtalen med Japan ble nådd.

Lighthizer har tidligere forhandlet om nye handelsbestemmelser med Mexico og Canada som en del av den oppdaterte NAFTA-avtalen som ventes å bli godkjent av kongressen i løpet av de neste månedene. Han har også kommet frem til en avtale med Sør-Korea.

Ventes at Trump utsetter biltollen
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Stormaktenes handelskrig
 2. Trump
 3. Japan
 4. EU
 5. Toll
 6. Handel
 7. Donald Trump

Flere artikler

 1. Trump sier første steg i en handelsavtale med Kina er nær

 2. USAs handelsminister: Det finnes andre alternativer enn straffetoll

 3. Bloomberg: Kina-avtale mangler bare Trumps underskrift

 4. Forvirring om handelskrigen demper markedet

 5. Bloomberg: USA vil ikke fjerne toll på minst ti måneder