EU vil presse teleprisene ned

EU-kommisjonen vil tvinge teleselskapene til mer konkurranse og lavere priser i et omstridt forslag som legges frem i dag.

Publisert:

Det er EUs kommissær for telesaker, Viviane Reding, som presenterer de nye forslagene. Hun vil blant annet opprette et nytt mektig EU-organ som kan tvinge teleselskapene til å skille mellom det å eie bredbåndnett og levere tjenester.
For Telenor er signalene fra Brussel delvis dårlig nytt. Telenor har gjort det klart at det ikke ønsker at det opprettes nye organ. Direktør Harriet Berg i Telenors Brussel-kontor sier at dette blir mer byråkrati. Tidligere var Telenor bekymret for at Norge ikke ville bli invitert inn som medlem i et slikt nytt organ, men det foreslår Kommisjonen.
- Vi synes det vil være bedre om Kommisjonen selv overvåker dette, og ikke et nytt organ, sier hun.
Intern uenighet

Det har vært omfattende dragkamp internt i Kommisjonen om forslagene som presenters i dag. Ifølge en rekke uttalelser som Reding har gitt i helgen legger hun nå frem nok en kontroversiell pakke.
Dette skjer bare måneder etter at hun tvang teleoperatørene til å kutte de såkalte roamingavgiftene, de skyhøye kostnadene for å bruke mobiltelefon til og fra utlandet. Denne reformen har nå ført til drastiske fall i prisen på å bruke mobiltelefon i EU. Dette er ennå ikke en del av EØS-avtalen.


Har skilt ut

Skille mellom nett og leveranser av tjenester er det mest kontroversielle forslaget Reding legger frem. Telenor har i dag skilt dette ut i en enhet innen forretningsområdet fastnett, kalt Jara. Jara er en egen forretningsportefølje i en egen enhet i Telenor fixed (fastnettdivisjonen). De har pålegg om et regnskapsmessig skille og ikke minst regulerte priser.
Berg sier at hun tror de formuleringene som nå er valgt, vil gjøre at Telenors modell ikke blir berørt av EUs nye regler. EU-reglene blir lov i Norge gjennom EØS-avtalen.
Motstand

Det er klart at både Tyskland og Frankrike stritter imot de nye reglene som vil ramme deres teleselskaper hardt. I disse landene frykter en at EU skal få for mye makt over telesektoren.
Reding uttalte til ulike europeiske aviser i helgen at hennes ønske er å få et telemarked i Europa som er lik det i USA. Der er det ett marked fra kyst til kyst.
- I EU er det 27 ulike markeder med regler som til dels motarbeider hverandre, sa hun.

Publisert: