Gore for grønn profitt

Årets fredsprisvinner, miljøaktivisten Al Gore, blir partner i et privat amerikansk oppkjøpsselskap for å plukke ut vinnerbedrifter som satser på "grønn teknologi".

Publisert: Publisert:

Den tidligere amerikanske visepresidenten vet å omsette sitt miljøengasjement, som krones med tildelingen av Nobels fredspris 10. desember, i klingende mynt. Han deler fredsprisen med FNs klimapanel og får med seg en sjekk på 4,3 millioner kroner når han reiser fra Oslo etter festlighetene i neste måned.
Men det blir trolig enda mer lukrativt når han snart blir partner og tar plass i styret for det private amerikanske oppkjøpsfondet Kleiner, Perkins, Caulfield og Byers, som har spesialisert seg på å investere i selskaper som utvikler og bruker miljøvennlig teknologi. Gore får ansvaret for å tilføre kapital til selskaper som er engasjert i alternative energikilder og driver med alt fra gjenvinning, alternativt drivstoff og vannrensing, melder BBC.
Energiteknologi.

Gore er allerede tungt involvert i å støtte utviklingen av ny energiteknologi gjennom hans eget investeringsfond Generation Investment Management (GIM). GIM inngår nå en allianse med oppkjøpsfondet Kleiner, Perkins, Caulfield og Byers for å plukke ut og finansiere virksomheter med det "største potensialet" til å gi seg i kast med trusselen fra klimaendringene.
- Vi har en felles forståelse av denne presserende, flerdimensjonale utfordringen og er fast bestemt på å hjelpe bedrifter og regjeringsledere til å fremme utviklingen av bærekraftige løsninger, sier Gore.
Miljøstiftelse.

I sin nye rolle som investor vil Gore konsentrere seg om å finne frem til og støtte bedrifter som arbeider for å redusere utslippet av klimagassen karbondioksid (CO2).
At den tidligere toppolitikeren nå tar steget inn i næringslivets styrerom, betyr ikke at han har ambisjoner om å berike seg selv personlig med sitt engasjement. Han har allerede bestemt at styregodtgjørelsen og lønnen han får i oppkjøpsselskapet skal kanaliseres til miljøstiftelsen the Alliance of Climate Protection som han leder.
Oscar-priser.

Gore har høstet bred internasjonal ære og berømmelse for sitt miljøengasjement før han fikk årets Fredspris. Tidligere i år fikk han sammen med regissøren Davis Guggenheim to Oscar-priser, blant annet for beste dokumentarfilm. Filmen "En ubehagelig sannhet" ("An Inconvenient Truth") er basert på Gores bok fra i fjor med samme navn, og filmen handler om Gores inntrengende advarsel mot den globale oppvarmingen og den klimakatastrofe denne kan utløse.
Oppkjøpsselskapet (private equity firm) Kleiner, Perkins, Caulfield og Byers ble opprettet i 1972. Selskapet planlegger å vie rundt en tredjedel av investeringene i 2009 på ren teknologi.
Gore har i mange år hatt nær kontakt med John Doerr, som er en av lederne i oppkjøpsselskapet. Doerr skaffet seg et navn i det amerikanske finansmiljøet for sine investeringer i noen av USAs mest suksessrike teknologiselskaper som Amazon og Google.

Publisert: