EU forbereder skattejakt

Det har krevd lange forhandlinger, men EU-landene er endelig enige om nye regler som skal brukes til å avsløre flere skattesnytere.

SKAL TA SKATTESNYTERE: EU-landene er enige om nye regler.

David W Cerny
Publisert:

Luxembourg og Østerrike har lenge strittet imot, men torsdag kveld gjorde EU-president Herman Van Rompuy det klart at de 28 EU-landene er enige. Nye regler skal sørge for automatisk utveksling av kontoinformasjon.

– Dette er helt nødvendig for å gjøre landene i stand til å slå hardere ned på skattesvindel og skatteunndragelse, sier Van Rompuy.

Det har tatt flere år å få til en enighet på grunn av motstand fra Luxembourg og Østerrike. Begge landene har fryktet at den viktige banksektoren deres skulle bli mindre attraktiv og har ønsket en avtale med banklandet Sveits først.

På EU-toppmøtet i Brussel torsdag gjorde de det imidlertid klart at de gir opp motstanden, og reglene kan dermed snart bli formelt vedtatt. Målet er at de skal gjelde innen 2017.

EU mener Unionens land går glipp av enorme summer hvert år i som følge av skatteunndragelser. En beregning viser at det kan dreie seg om hele 1.000 milliarder euro i året.