Island dropper trolig EU-søknad for godt

Island vurderer å droppe søknaden om medlemskap i EU for godt i nærmeste framtid.

HOLDER SEG UTENFOR: De folkevalgte i Reykjavik kan komme til å avslutte søknadsprosessen mot EU.

  • NTB
Publisert: Publisert:

Det islandske utenriksdepartementet opplyste torsdag at juridiske eksperter sier at regjeringen ikke er bundet av en folkeavstemning i 2009 som åpnet for forhandlinger om medlemskap i EU.

«Etter å ha fått denne vurderingen har utenriksministeren besluttet at han vil vurdere å oppløse forhandlingsdelegasjonen», heter det i en erklæring fra utenriksdepartementet.

Island stanset forhandlingene med EU i januar, og de er ikke gjenopptatt etter at en ny regjering som er motstander av EU-medlemskap, vant valget i april.

Den nye regjeringen har lovet en ny folkeavstemning, som ifølge meningsmålingene i dag ville ende med nei-flertall. Men noen medlemmer av regjeringen mener man bare skal droppe forhandlingene uten videre.

Forhandlingene som ble innledet etter folkeavstemningen, var ikke ventet å bli vanskelige, bortsett fra på fiskeriområdet. I de forhandlingene som ble gjennomført, kom partene aldri så langt som til fiskeripolitikken.

En pågående krangel med EU etter at Island i 2010 ensidig hevet sin kvote, ender trolig med at EU innfører sanksjoner mot Island.

Publisert:

Flere artikler

  1. Island dropper EU-søknaden

  2. Island utsetter å trekke EU-søknaden

  3. Europabevegelsen skuffet over Islands EU-beslutning

  4. Storbritannia kan bli snikmedlem i EFTA

  5. Britisk brexitminister vurderer norsk modell