CARLSBERG-ANSATTE: Streiker for retten til å drikke øl på jobb

Lageransatte hos Carlsberg i Danmark har gått ut i streik.

Publisert:

Ikke lenger tre flasker øl i løpet av arbeidsdagen. Kun én flaske øl til lunch og da bare i kantinen.

Det er den nye regelen som fikk Calsbergs bryggeriarbeidere over hele Danmark til å legge ned arbeidet og forlate arbeidsplassene sine onsdag. Torsdag morgen valgte samtlige på morgenskiftet ved gigantanlegget i Høje-Taastrup utenfor København å fortsette streiken.

Den nye regelen gjelder bare for lagerarbeiderne, men sjåfører og produksjonsarbeidere gikk ut i sympatistreik.

- Det stemmer at vi er rammet av streik. Vi har utformet den nye alkoholpolitikken fordi vi ser at det kun er rundt 7 prosent av danske bedrifter som tillater ansatte å drikke alkohol i arbeidstiden, sier kommunikasjonsdirektør Jens Brekke i Carlsberg til business.dk.

Streiken erklært ulovlig

Arbeidsretten erklærte streiken ulovlig allerede onsdag, etter at konsernledelsen tok den inn dit.

De ansatte ved terminalen i Høje-Taastrup ser imidlertid ingen grunn til å følge avgjørelsen, og ingen vet helt når hjulene begynner å rulle igjen.

- Det er vanskelig å si. Kanskje i morgen, kanskje neste uke. Det avhenger fullt og helt av når mine kjære kolleger synes at vi bør gjenoppta arbeidet, sier Dennis Onsvig, tillitsvalgt ved terminalen.

- Det er kommet et diktat fra oven uten noen som helst form for dialog. Det er bare ikke godt nok, sier han.

Øl på fat i stedet for flaske

- På terminalene har man en særavtale som slår fast at man har krav på tre drikke-øl daglig, sier konserntillitsvalgt Hans Andersen til Dansk Radio.

Han mener ledelsens regelendring er i strid med overenskomsten i Carlsberg Danmark.

På Carlsberg-terminalen i Høje-Taastrup, hvor streiken fortsetter, brygges det ikke øl. Derimot er det et felles distribusjon derfra til hele det østlige Danmark, noe som inkluderer hele stor-København. Lageret har plass til mer enn én million kasser øl og mineralvann.

- Vi har bestemt at lagerarbeiderne kun kan drikke øl i lunchpausen. Derfor har vi tømt kjøleskapene rundt om på avdelingene. Til gjengjeld har vi satt opp et fatølanlegg i kantinen som de ansatte fritt kan benytte seg lunchpausen. Det betyr at de raske blant dem saktens kan rekke å drikke mer enn én enkelt øl, sier kommunikasjonsdirektøren.

Fortsatt styrepils

Carlsberg-ledelsen har også forsøkt å fjerne sjåførenes rett til tre øl om dagen. Det lyktes de imidlertid ikke med. Sjåførene kan av naturlige årsaker som oftest ikke innta lunch i kantinen, og beholdt dermed retten til å drikke øl underveis i arbeidsdagen.

Men sjåførene må uansett forholde seg til den danske promillegrensen på 0,5. Det er dessuten montert alko-låser i samtlige lastebiler, slik at de rett og slett ikke starter om sjåføren har for høy promille.

- De ansatte mener å ha en hevdvunnen rett til tre øl om dagen. De ser på selskapets nye alkoholpolitikk som et brudd på denne retten, sier Jens Brekke.

- Dette handler om mer

Senere i måneden skal fagforbundet 3F, hvor hoveddelen av de Carlsberg-ansatte er organisert, møte arbeidsgiverforeningen Dansk Industri. Der skal spørsmålet om de bryggeriansatte har hevd på tre daglige øl, avgjøres.

Tillitsvalgt Dennis Onsvig mener saken handler om veldig mye mer enn øl.

- Riktig nok handler dette om retten til tre øl. Men i virkeligheten har vi gått hjem fordi Carlsberg med dette har gjennomført et avtale- og overenskomstbrudd, sier han.

Han åpner dessuten for at kollegene kan akseptere selskapets nye alkoholpolitikk - om de for eksempel får muligheten til å ta med de mye omtalte og omdiskuterte tre flaskene øl hjem i stedet.

Les også:

Les flere nyheter fra E24

Publisert:
Gå til e24.no