Oljeangrepet mot Saudi-Arabia

NTNU-professor om droneangrepet: – Dette rammer verdensøkonomien

Både Iran og Houthi-opprørerne har motiver for et angrep av denne typen, forklarer NTNU-professor. Men bare en av dem vil tjene på å si at de står bak.

 • Sigrid Moe
Publisert:

– Selve angrepet, både dette målet og den effekten det har gitt, er spektakulært. Det er en formidabel suksess for dem som står bak, sier NTNU-professor Jo Jakobsen.

Etter droneangrep mot et viktig oljeproduksjonsanlegg er halve oljeproduksjonen til Saudi-Arabia satt ut av spill. Det lammer også den globale oljetilførselen.

Houthi-opprørerne i Jemen har tatt på seg ansvaret for angrepene, mens USA peker på Iran som de skyldige. Iran avviser at de er innblandet.

Den saudi-ledede koalisjonen som kjemper mot Houthi-opprørere i Jemen sier mandag ettermiddag at angrepene ble gjennomført med iranske våpen, ifølge foreløpige funn, skriver Reuters.

– Dette angrepet rammer verdensøkonomien, uten at man helt vet i hvor stor grad ennå. Det ene er de umiddelbare konsekvensene, som vi ser nå. Sekundæreffektene er mye større, sier Jakobsen i NTNU.

Les også

Oljeprisrally ga tydelig oppgang på Oslo Børs

Ikke alene?

Mandag skyter oljeprisen i været etter angrepet. Analysesjef Per Magnus Nysveen i Rystad Energy, skriver i en kommentar at angrepet mot «hjertet av Saudi-Arabias oljeregion har snudd markedet på hodet».

Angrepet slo ut fem prosent av verdens daglige oljeproduksjon.

Jakobsen mener at angrepet viser at Saudi-Arabia er ekstremt sårbare, og det fører til usikkerhet på om man kan stole på stabiliteten i oljeforsyningene derfra.

Opprørerne har også tidligere gjennomført droneangrep mot oljerelaterte mål i Saudi-Arabia, men aldri noe av denne størrelsen.

– Her er det snakk om at de har fått kraftigere skyts, og der ligger nøkkelen til påstanden og spekulasjonene om at opprørerne ikke kunne ha gjort dette alene, sier Dag Harald Claes, professor i statsvitenskap ved UiO.

Motiv

Begge professorene peker på at det tidligere har kommet frem at Iran har støttet Houthi-bevegelsen.

– Angrepet er ekstremt problematisk for Saudi-Arabia, og er dermed en utmerket måte for bevegelsen å demonstrere at Saudi-Arabia må bli ferdig med krigen i Jemen. Om det er Iran som står bak, er det et kraftig signal, spesielt til USA, om at dette er kostnaden om sanksjonene ikke blir lettet, sier Jakobsen.

Han mener det er rimelig å tro at Iran er innblandet på en eller annen måte, men at det er i deres interesse å si at de ikke har hatt noe med det å gjøre.

– Det gjør det vanskeligere å gjengjelde angrepet. Mange vil uansett tro at de er innblandet, så signalet blir sendt likevel, sier Jakobsen.

– For Houthi-bevegelsen er det motsatt. De er mest tjent med å ta på seg ansvaret, og dermed sende et tydelig signal til Saudi-Arabia, fortsetter professoren, og legger til at USA også har interesse av å peke på Iran.

Les også

UiO-professor etter oljeangrepet: – Et nytt skritt mot stupet

Svar på angrepene

Nå er ballen på USA og Saudi-Arabias banehalvdel, og det er vanskelig å forutse hva de vil gjøre.

USAs president Donald Trump har skrevet på Twitter at de er «locked and loaded», klar for å svare på angrepet når det er bekreftet hvem som står bak. Han skriver at de avventer beskjed fra Saudi-Arabia om hvem de tror står bak.

Saudi-Arabia har også varslet at de vil svare på angrepene.

– Trump har de siste årene bevist at han er stor i kjeften, men at han er uvillig til å gjennomføre angrep. Det vet nok også Iran. Men angrepet har likevel et eskalleringspotensiale, sier Jakobsen.

Opec

Både Iran og Saudi-Arabia er medlem av OPEC, den internasjonale handelsorganisasjonen for oljeeksporterende land. Det betyr at de jevnlig deltar på møter om oljemarkedet.

– Historien viser at OPEC har tålt betydelige gnisninger mellom medlemslandene, som da Iran og Irak var i full krig i åtte år. De satt likevel ved siden av hverandre i Wien og forhandlet, sier Dag Harald Claes, professor i statsvitenskap ved UiO.

Han vil bli overrasket om denne konflikten skulle påvirke OPEC.

– Det er vanskelig å skille olje og politikk i Midtøsten, men med tanke på det vi har sett tidligere, så er det noe retorikk, der de skjeller ut hverandre, men så tenker de business i møtelokalet, sier Claes.

Les på E24+

Det store spørsmålet er hvor varig oljeprishoppet blir

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljeangrepet mot Saudi-Arabia
 2. Saudi-Arabia
 3. Iran
 4. USA
 5. Jemen
 6. Verdensøkonomien
 7. Donald Trump

Flere artikler

 1. Trump: – Øker sanksjonene mot Iran betydelig

 2. UiO-professor etter oljeangrepet: – Et nytt skritt mot stupet

 3. Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia

 4. Stoltenberg om angrepene i Saudi-Arabia: - Ekstremt bekymret

 5. Droneangrepet kan gi oljeprishopp: Halve produksjonen er stanset i Saudi-Arabia