Warren Buffett slår tilbake mot Trumps skatteutspill

– Jeg har betalt inntektsskatt hvert eneste år siden 1944, kvitterer Buffett etter at Trump brukte milliardæren for å bagatellisere egne skattefinter.

STØTTER HILLARY: Her er Waren Buffett sammen med demokratenes presidentkandidat under et valgmøte i august.

Foto: Andrew Harnik AP
  • Karl Wig
Publisert:,

– Du angriper bare ikke Warren Buffett. Han er finansverdenens bestefar, kommenterer CNNs Richard Quest etter at Donald Trump nok en gang har fyrt løs mot den 86-årige superinvestoren.

Under søndagens debatt med Hillary Clinton – for øvrig omtalt som den skitneste i amerikansk valghistorie – innrømmet Trump omsider at han har unngått å betale inntektsskatt i flere år.

Dette skjedde etter at New York Times fikk tak i en selvangivelse fra 1995, der Trump førte opp fradragsberettigede tap på 916 millioner dollar.

– Selvfølgelig gjorde jeg det

Ifølge skatteeksperter er tapet så stort at Trump lovlig kan ha unngått å betale inntektsskatt i 18 år siden.

Men i kjent stil gikk Trump på offensiven umiddelbart etter innrømmelsen.

– Brukte du tapet på 916 millioner dollar til å unngå å betale føderal inntektsskatt? lød det direkte spørsmålet fra CNN-anker og debattmoderator Anderson Cooper.

Les også

Trump slår tilbake mot Buffett: – Jeg er en forretningsmann

– Selvfølgelig gjorde jeg det. Selvfølgelig, svarte Trump, og fortsatte:

– Og det gjorde mange av Clintons donorer også. De foretok massive fratrekk. Mange av vennene hennes gjorde større fratrekk. Som Warren Buffet, sa Trump.

– Han har ikke sett mine selvangivelser

Nå har Warren Buffet kommet med svar til Trump, hvor han opplyser å ha betalt nær to millioner dollar i inntektsskatt fra en bruttoinntekt på 11,6 millioner dollar i fjor – og sabler ned Trumps argument for å ikke legge frem sine selvangivelser.

Les også

Republikanske rikinger gir Trump en kald skulder

– Mr. Trump sier han vet mer om skatter enn noe annet menneske. Han har ikke sett mine selvangivelser. Men jeg gir han gjerne faktaene: Jeg har betalt føderal inntektsskatt hvert eneste år siden 1944, da jeg var 13 år, sier Buffet i en uttalelse.

Buffett gjorde fratrekk for 5,5 millioner dollar i 2015, hvorav mesteparten var støtte til veldedige organisasjoner. Til sammen ga han imidlertid over 2,8 milliarder dollar i veldedige formål som ikke ble skrevet av på skatten.

VIL IKKE AVSLØRE SKATTETALL: Republikanernes presidentkandidat Donald Trump sier han ikke offentliggjør sine selvangivelser fordi han er under bokettersyn, men argumentet holder ikke vann, påpeker Warren Buffett – som nå deler egne skattetall.

Foto: Jessica Kourkounis AFP

Ut mot Trumps hemmeligholds-forsvar

Han opplyser at han for tiden er under rutinemessig bokettersyn fra amerikanske skattemyndigheter, noe han har vært en rekke ganger.

– Jeg har ingen problemer med å offentliggjøre min skatteinformasjon mens jeg er under bokettersyn. Det har heller ikke Trump – alle fall ikke et juridisk problem, sier Buffet.

Det er et klart stikk til Trump, som er den første presidentkandidaten på flere tiår som nekter å legge frem selvangivelsene sine. Selv hevder han det skyldtes at han er under bokettersyn, men det amerikanske skattevesenet (IRS) har bekrefter at man fortsatt kan dele skattetall med andre.

Det har blitt spekulert i at Trump holder tilbake selvangivelsene fordi de vil kaste et kritisk lys på hans forretninger i utlandet. Under søndagens debatt fikk han spørsmål om han har gjort forretninger i Russland, hvorpå Trump svarte med å si at han ikke vet noe om Russland.

– Jeg kjenner ikke Putin, sa Trump.

Her kan du lese mer om

  1. USA-valg 2016
  2. Donald Trump
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. NY Times: – Trump kan ha unngått skatt i 18 år

  2. – Det er noe som heter «Trump-termometeret»

  3. Ekteparet Clinton tjente 10 millioner dollar i fjor

  4. Annonsørinnhold

  5. Buffett kjøpte aksjer for 100 milliarder etter at Trump vant

  6. Buffett under «kapitalismens Woodstock»: – Hvis jeg dør i kveld, går aksjen opp i morgen