Storbritannia har brukt 1,1 milliard kroner på ferjer i tilfelle «no deal»

Britiske myndigheter har brukt over 1,1 milliard kroner på innleie av ferjer i tilfelle brexit ender uten utmeldingsavtale med EU, ifølge regjeringsdokumenter.

BRITENE UT AV EU: Brexit kan ende uten en utmeldingsavtale mellom Storbritannia og EU.

Foto: Tolga Akmen AFP
  • NTB
Publisert:

Regjeringen har inngått avtaler til en verdi av 107,7 millioner pund med det britiske ferjeselskapet Seaborne, det franske ferjeselskapet Brittany Ferries, og danske DFDS.

Avtalene vil gjøre det mulig for britiske myndigheter å håndtere mottak av nærmere 4.000 flere lastebiler per uke i andre havnebyer på Englands sørkyst, for å hindre at havneanlegget i Dover blir en flaskehals, heter det i dokumentene. Per måned vil dette ifølge regjeringen bidra til å håndtere opptil et halvt million tonn ekstra med varer, som skal være tilstrekkelig til å gi tollerne nok tid til å håndtere både gods som ankommer landet og som sendes til utlandet.

– Denne betydelige ekstrakapasiteten er et lite, men viktig element i samferdselsdepartementets planlegging i tilfelle man ender med brexit uten avtale, sier en talsmann.

Les også

NHO frykter uryddig brexit: – Det er kaotiske tilstander

– Departementet bidrar til å sikre at regjeringen er fullt forberedt på en rekke scenarioer, inkludert spesifikt fokus på en mulig «no deal» og for å kunne dempe trykket på ethvert utfall av brexit for transportsektoren, sier han.

Økt grensekontroll kan forårsake forsinkelser på levering av viktig gods og skape alvorlige ringvirkninger på britisk økonomi, ifølge departementet.

– Fullstendig galskap, kommenterer Liberaldemokratenes leder Vince Cable.

– Regjeringen har makt til å stanse en «no deal» når som helst, men i stedet bruker de millioner på kontrakter inngått i siste minutt, sier han.

Les også

Mener Norge kan redde britene fra katastrofe-brexit

Her kan du lese mer om

  1. Brexit
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. NHO frykter uryddig brexit: – Det er kaotiske tilstander

  2. Har gryteklare brexit-avtaler dersom britene krasjer ut av EU

  3. Finansdepartementet sitter på hemmelig «no deal»-notat

  4. Annonsørinnhold

  5. «Hard brexit» kan gi full fly-stopp til Storbritannia

  6. – Lite sannsynlig med hard brexit