Indias plan for å styrke valutaen: Skal begrense importen av «ikke-essensielle varer»

Rupien fikk seg en skikkelig smell fredag. Nå har statsminister Modi og hans regjeringstopper utarbeidet planen som skal redde både valutaen og handelsbalansen.

PLAN: Indias statsminister, Narendra Modi, har klekket ut planen for hvordan landets valuta skal reddes.
Publisert:

India skal begrense importen av «ikke-essensielle varer» og sette inne flere tiltak for å gi eksporten et løft, skriver Financial Times.

Tiltakene skal redusere et stadig voksende handelsunderskudd og styrke landets valuta, som den siste tiden har svekket seg kraftig.

Planen ble kunngjort etter at statsminister Narendra Modi møtte med regjeringstopper og sentralbankensjefen mot slutten av det som har vært en svært turbulent uke.

Rekordstor svekkelse

Les også

Joseph Stiglitz 10 år etter finanskrisen: – Åpenbar mangel på moderasjon i finanssektoren

Rupien falt til det laveste nivået mot amerikanske dollar noensinne fredag – til 72,9 rupi for én dollar.

Advarsler om at de globale handelskonfliktene kan komme til å svekke valutaen ytterligere pekes på som årsak for fallet, samtidig som det globalt er blitt mindre velvilje til å investere i fremvoksende markeder.

Landets valutareserver har også falt kraftig de siste månedene ettersom sentralbanken har forsøkt å bidra med støtte til rupien, som har falt jevnt siden januar. Fredag hadde sentralbanken 399 milliarder dollar i reserver, mot 426 milliarder i midten av april.

Totalt har valutaen svekket seg mer enn 10 prosent i 2018.

FALLER: Den indiske rupien har svekket seg siden begynnelsen av året. Fredag nådde den ny bunnrekord.

Til tross for at de nyeste BNP-tallene viste en vekst på 8,2 prosent for landet fra april til juni, som er den raskeste takten på to år, har valutafallet vekket nok bekymring hos Modi til å innkalle til toppmøte for å få i stand en plan.

Det er dessuten valgår i India, slik at situasjonen naturligvis bekymrer statsministeren.

BNP-veksten ser meget bra ut sammenlignet med samme periode i fjor. Økonomer peker imidlertid på at dette er et tegn til bedring og omstilling etter den omfattende skattereformen som kom i fjor sommer, som resulterte i en BNP-vekst på «bare» 5,6 prosent.

Det er ventet at veksten vil avta noe nå. Samtidig kan den svekkede valutaen være tegn på at India er sårbart som et fremvoksende marked i disse tider.

– India er i en klemme fra et makroøkonomisk perspektiv, og ikke alt er innenfor deres kontroll. Det er antagelig best å ikke forstyrre for mye, sier IDFC-sjef Reuben Abraham til Financial Times.

Les også

Nedgang i «emerging Markets»: Sterkere dollar gir problemer

Kan gå utover klokker og luksusbiler


Etter møtet på fredag sa finansminister Arun Jaitley at beslutningen om å begrense «ikke-essensiell» import hadde bred støtte hos politikerne, men at den eksakte listen over varer som vil kunne bli rammet vil bli utarbeidet av relevante ministre.


Han la imidlertid vekt på at importbegrensningen ville være i tråd med forpliktelsene de har i Verdens handelsorganisasjon, uten å legge til flere detaljer.


Indiske aviser peker lørdag morgen på at varer som gull, klokker, eksklusiv elektronikk og luksusbiler kan bli rammet.


Et slikt trekk vil antagelig ikke falle i spesielt god jord hos Indias viktigste handelspartnere, som allerede er misfornøyde med landets høye importavgifter sammenlignet med andre land.

Les også

Rekordsvak rupi med nytt fall: – Ingen grunn til panikk

Les også

Tyrkias sentralbank varsler grep etter inflasjonssjokk

Les også

Verdens største toalettboom

Publisert:

Her kan du lese mer om