Norske eksperter: Tror ikke Kina øker oljeimporten fra Iran

Oljeprisen kan falle med 30 dollar hvis Kina øker importen av iransk olje, anslår Bank of America Merrill Lynch. Norske eksperter er skeptiske, og kaller anslaget urealistisk.

RISIKOEN ER FOR STOR: Norske eksperter enes om at risikoen for kinesiske selskaper er for stor dersom Kina skulle trappe opp oljeimporten fra Iran.

Foto: Hussein Faleh AFP
 • Julia Kirsebom Thommessen
Publisert:

Bank of America Merrill Lynch anslår at oljeprisen kan falle med så mye som 30 dollar dersom Kina øker importen av iransk olje som gjengjeldelse på de nye amerikanske tariffene, skrev CNBC forrige uke.

Men oljeanalytiker Helge Andre Martinsen i DNB Markets er skeptisk.

– Jeg tror ikke Kina kommer til å øke importen av iransk olje, og dersom de gjør det vil det ikke tilsvare et volum som kan gi et prisfall på 30 dollar, sier han.

Forrige uke satte også USA for første gang siden 1994 merkelappen «valutamanipulator» på Kina, noe som anses som en opptrapping i den pågående handelskrigen.

Samtidig importerer Kina fortsatt olje fra Iran, og trosser dermed amerikanske sanksjoner, ifølge Financial Times.

Les også

Fremtidstroen stuper etter handelskaos

– Kina importerer noe iransk olje, omtrent 200.000 fat per dag, noe det er naturlig å tro at de fortsetter med da kinesiske selskaper har eierandeler i en del iranske oljefelt som betales i olje. Siden den oljen ikke genererer inntekter for det iranske regimet, tror jeg USA vil se mellom fingrene på dette, sier Martinsen.

Urealistisk scenario

Martinsen kaller et scenario der Kina øker oljeimporten fra Iran nok til at det utløser et prisfall på 30 dollar for urealistisk.

Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets.

Foto: DNB

– Kineserne importerte før sanksjonene rundt 700.000 fat per dag fra Iran, nå er de nede i 200.000 fat per dag. Dersom de går tilbake til 700.000 fat per dag, er det fortsatt ikke nok til å endre dynamikken i oljemarkedet på en dramatisk måte, sier Martinsen.

– Da må i så fall Iran få muligheten til å øke oljeproduksjonen med godt over en million fat per dag slik de har kapasitet til, og kineserne øke importen av iransk olje tilsvarende, noe jeg finner urealistisk, legger han til.

Martinsen tror at den eskalerende handelskrigen øker sannsynligheten for økt iransk oljeimport til Kina, men sier at dette vil bli sett på som en massiv provokasjon, noe verken Kina eller kinesiske selskaper ønsker.

– Jeg tror risikoen for amerikanske sanksjoner er for stor for kinesiske selskaper, sier Martinsen.

– De store raffinerisystemene i Kina har enten direkte eierskap i materielle eiendeler i USA, eller har datterselskaper som er noterte i USA. Dermed vil også kinesiske selskaper kunne rammes betydelig dersom de øker importen fra Iran, sier han.

Kinesiske selskaper er avhengige av USA

Makroøkonom Ole Andre Kjennerud, også han i DNB Markets, er enig med Martinsen.

Makroøkonom Ole Andre Kjennerud i DNB.

Foto: DNB

Selv etter opptrappingen av handelskrigen mener Kjennerud det er lite sannsynlig at oljeimporten fra Iran til Kina vil få en oppsving.

– Rent politisk kan Kina sikkert reagere med å si de gir blaffen i amerikanske sanksjoner, men i praksis er kinesiske selskaper for avhengige av å bruke dollar, og risikerer store bøter fra USA dersom de trapper opp importen fra Iran, sier Kjennerud.

Et eksempel Kjennerud trekker frem er det kinesiske selskapet ZTE, som ble dømt av USA for aktivitet i Iran i fjor.

– Som følge av dommen ble det forbudt for amerikanske selskaper å selge varer til selskapet i syv år, noe som i praksis ville ha betydd døden for det selskapet. Trump beordret at dommen skulle endres, slik at selskapet fikk en milliardbot, men mulighet til å fortsatt handle med amerikanske selskaper. Det er et eksempel på hvordan selskapene er avhengige av et godt samarbeid med amerikanske myndigheter, legger Kjennerud til.

Kina vil ikke imøtegå USA

Asia-ekspert Øystein Tunsjø ved Institutt for forsvarsstudier.

Foto: Institutt for forsvarsstudier

Asia-ekspert Øystein Tunsjø ved Institutt for forsvarsstudier tror ikke det er grunn til å tro at Kina vil stanse den allerede reduserte oljeimporten fra Iran.

– Kina kan skvise Iran på prisene siden så få andre tør handle med landet, og har investert en del i infrastruktur i Iran, sier Tunsjø.

Han mener det er få grunner til at Kina skal være imøtekommende ovenfor USA hva Iran angår.

– Samtidig har Kina mange hensyn å ta. Landet er avhengig av oljeimport fra Irans største rival og USAs allierte, Saudi-Arabia, og en krig mellom USA og Iran er heller ikke ønskelig for Kina, sier Tunsjø.

Tunsjø peker på at Kina kan bruke situasjonen i Iran som et forhandlingskort, blant annet i FNs sikkerhetsråd.

Les også

Kinesiske firma stanser kjøp av landbruksprodukter fra USA

En viktig grunn til at USA ikke får gjennomslag for et FN-godkjent sanksjonsregime i sikkerhetsrådet, er nemlig Kinas tilstedeværelse, ifølge Tunsjø.

– Kina kunne for eksempel fått til en avtale der de ble med på USAs initiativer i Sikkerhetsrådet, mot at USA roet ned sanksjoner og tariffer mot Kina. Men per i dag er det lite som gir Kina et incentiv til å samarbeide med USA, sier han.

Her kan du lese mer om

 1. Internasjonal politikk
 2. Iran
 3. FN
 4. Kina
 5. USA

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Hvordan millioner av fat iransk olje i kinesiske havner kan presse oljeprisen ned

 2. Iran-konflikten: Mener oljeprishopp kan utløse nedtur i verdensøkonomien

 3. Den skjulte «krigen»: USA og Iran kjemper om pistasjnøtter

 4. Annonsørinnhold

 5. Mener Trump bruker handelskrigen som brekkstang mot Fed

 6. USAs handelsminister: Det finnes andre alternativer enn straffetoll