Verdensbanken tror fattigdom kan utryddes innen 2030

Toppsjefen setter svært ambisiøse mål, mens stadig flere går på matkuponger i USA. - Dette er absolutt oppnåelig, sier norsk ekspert.

TROR FATTIGDOM KAN BLI HISTORIE: Verdensbanken hevder ekstrem fattigdom kan utryddes inne 2030 med de riktige tiltakene og forutsetningene.
Publisert: Publisert:

- Dette er et lovende øyeblikk i vår historie. Suksesser fra de siste tiår og stadig mer positive økonomiske utsikter vil til sammen gi utviklingsland en sjanse til å utrydde fattigdom i løpet av en generasjon, sa president i Verdensbanken, Jim Yong Kim, ifølge The Guardian da han talte på Georgetown-universitetet i går.

I talen lanserte han Verdensbankens mål om å avskaffe fattigdom innen 2030.

- For å oppnå dette, må vi halvere antallet fattige en gang, så halvere det en gang til, og deretter nesten halvere det enda en gang, sa Kim.

Presidenten hevder man med denne takten globalt vil redusere andelen fattige til tre prosent, et tall satt fordi fattigdom da ikke lenger vil anses å være strukturelt betinget, men sporadisk fattigdom blant spesielt utsatte grupper.

Kim varslet også spesifikke tiltak for å øke fokus på de 40 prosent fattigste i de ulike landene.

Les også: Verdensbanken ber fattige land beskytte seg mot krisen

(Saken fortsetter under bildet)

ØKT VEKST SKAL LØFTE FLERE: President i Verdensbanken, Jim Yong Kim, lanserte ambisiøse mål for utryddelsen av fattigdom i talen for studenter ved Georgetown i går.

Sammensatt bilde

- Det er absolutt oppnåelig å utrydde ekstrem fattigdom innen 2030. Man har sett en fenomenal reduksjon de siste årene, men bildet er sammensatt. Kina har sammen med India og Brasil stått for svært mye av denne reduksjonen, mens det fremdeles er store utfordringer i mange afrikanske land, sier Dan Banik, førsteamanuensis og forskningsleder ved Senter for utvikling og miljø, til E24.

Ekstrem fattigdom er av Verdensbanken definert som de som lever på mindre enn 1,25 dollar hver dag, drøyt sju norske kroner. Dette skal i dag gjelde 1,3 milliarder mennesker.

Andelen i ekstrem fattigdom skal ha blitt beregnet til 21 prosent i 2010, skriver Dawn.

Les også: Verdensbanken setter av penger til Myanmar

Dette skal bidra til at målet nås

I gårsdagens tale listet Verdensbank-sjefen opp tre faktorer som skal bidra til at målene nås:

  • Økte vekstrater, spesielt med fokus på Sør-Asia og Afrika sør for Sahara.
  • Sikre at alle grupper får delta i den økonomiske veksten og redusere ulikhet
  • Unngå nye finansielle-, klima- og mat-kriser.
TROR PÅ UTRYDDELSE INNEN 2030: Forskningsleder ved Senter for utvikling og miljø, Dan Banik.

- Vekst er viktig, men man trenger også systemer og politiske institusjoner som kan forvalte de økonomiske ressursene. Hvis man skal nå disse målene, må det være en vekst som er bra også for de fattige. Flere og større grupper må dra nytte av veksten, sier Dan Banik, og legger til:

- I mange oljerike land, for eksempel Nigeria, Angola og Venezuela, er det mange som ikke nyter godt av veksten. Det har vært høy vekst i India og Kina, men også de har store interne utfordringer med flere hundre millioner som lever i fattigdom.

Les også: Vil lage sin egen verdensbank

De «stille krisene»

Banik hevder retorikken rundt «inkluderende utvikling» ofte har forblitt retorikk uten å bli virkeliggjort og oppfordrer til et større fokus på de såkalte «stille krisene».

- Hvis vi skal bli kvitt fattigdom må vi i større grad jobbe for å forhindre krisene i utgangspunktet, også de «stille krisene» som sult og underernæring forårsaket av tørke og matmangel. Det er ofte først når mennesker dør at de får oppmerksomhet, og da er det ofte for sent. Brannslukning er ikke en langsiktig strategi for å utrydde fattigdom, sier han.

Les også: EU vil kutte markant i bistand

Rekordmange amerikanere trenger hjelp

Samtidig med at Verdensbanken lanserer ambisiøse mål for bekjempelse av fattigdom, skriver The Wall Street Journal at et rekordhøyt antall amerikanere lever på matkuponger fra det offentlige.

Siden 2008 har antallet mottakere økt med 70 prosent og nådde en foreløpig topp i desember 2012 da nesten 48 millioner amerikanere deltok i ordningen.

Et fortsatt krevende jobbmarked og økning i antall fattige er hovedårsakene til økningen, som kommer på tross av en generell bedring i amerikansk økonomi.

En annen årsak til det høye tallet skal være reformer som ble innført av President Clinton i 1996, og som siden har blitt videreført av Obama-administrasjonen.

Ordningen ble da i noe mindre grad inntektsprøvd for å oppmuntre de som kan stå i faresonen til å benytte programmet slik at de unngår å bli permanente deltakere stående i fattigdom.

Les også:

Publisert: