BESKYLDER GLITNIR FOR UNDERSLAG: Glitnir-lånene innfridd i sommer

Lånene var nedbetalt i sin helhet i sommer. Først i midten av oktober ble det kjent for Eksportfinans.

Publisert:

Ifølge en kjennelse fra Sunnmøre tingrett har to av selskapene som har lånt penger av Eksportfinans gjennom den islandske banken Glitnir, betalt ned lånene sine lenge før banken gikk overende.

- Panteobligasjonene er slettet

Rederiet Uksnøy & Co er et av de omtalte selskapene i tingrettens kjennelse og sier til E24 at de allerede 4. mars i år innfridde begge sine lån.

- Vi var ikke klar over at vi var involvert i denne saken. Vi har hele tiden forholdt oss til Glitnir og har fått tilbake panteobligasjonene, og de er slettet, sier Per Arne Haram, administrerende direktør i Uksnøy og Co.

Syv måneder senere har Eksportfinans fortsatt ikke mottatt pengene.

I juni, tre måneder etter Uksnøys innbetaling, hadde også et annet selskap, Island Offshore Skipholding AS, innfridd lånene. Striden om hvor pengene endte da lånene ble innfridd er helt ukjent også for Island Offshore.

- Dette er helt ukjent for meg, sier administrerende direktør Håvard Ulstein til E24.

Eksportfinans har etter arrestbegjæringen mandag fått vite at ytterligere ett lån er innfridd uten at dette er utbetalt fra Glitnir. Lånet er på 272 millioner kroner og ble innfridd allerede i 2006. En ny begjæring er derfor sendt tingretten for å ta arrest også for dette lånet.

Selskapet har kontaktet alle sine lånekunder og ikke kommet over flere lån som er innfridd uten utbetaling.

Eksportfinans er overbevist om at Glitnir på Island har underslått pengene, til sammen 415 millioner kroner.

Les også: - Glitnir underslo 415 millioner

Slik var avtalen

Avtalene ble inngått så langt tilbake som i 2006, og gikk ut på at lånetakerne foretok innbetalinger til Glitnir som agent.

Renter og avdrag på den andelen som tilhører Eksportfinans har blitt videreformidlet fra Glitnir ASA i Norge til Glitnir HF på Island, som videre har utbetalt renter og avdrag på lånene til eksportfinans.

Da Glitnir fikk problemer som følge av finanskrisen tok Eksportfinans direkte kontakt med lånetakerne og ba om at restbeløpet på de utestående lånene skulle betales direkte til Eksportfinans.

Da fikk de beskjed om at begge selskapene hadde innfridd lånene for flere måneder siden.

- Eksportfinans tok kontakt med oss fredag 10. oktober. Vi svarte dem at lånene var innfridd i mars, sier Haram.

- Underslag

Dermed mener Eksportfinans at Glitnir HF har underslått 415 millioner kroner, og har begjært arrest overfor Glitnir Banki HF på Island for 149 millioner norske kroner.

- Vi gjør det vi kan for å sikre verdiene våre, og vil så snart som mulig politianmelde Glitnir HF, sier administrerende direktør i Eksportfinans Gisele Marchand til E24.

Per Arne Haram i Uksnøy og Co. sier de ikke kjenner til forholdet mellom de to bankene og er forsiktig med å kommentere saken. Han håper det hele bare er en misforståelse.

- Vi har et langt og godt forhold til mange banker. En tror jo alltid at bankene opptrer ærlig og rederlig, sier Haram til E24.

Glitnir ble for noen uker siden satt under administrasjon av den islandske staten. Da ble banken delt i to, og en del aktiva ble tatt med inn i en ny bank.

- Resten ble satt i en såkalt "bad bank" og det er i denne delen hvor våre penger befinner seg, sier Marchand.

En "bad bank" er bankverdenens begrep for den juridiske enheten hvor man samler konkurstruede bankers råtne engasjementer.

Kommunikasjonsdirektør i Glitnirs moderselskap Glitnir HF på Island, Bjørn Richard Johansen, ønsker verken å bekrefte eller avkrefte om Eksportfinans' beskyldninger medfører riktighet.

- Saken går nå inn for rettsapparatet og vi forholder oss til dette som er en god måte å løse uenighet på, sier Johansen til E24.

Les flere økonominyheter på E24.no

Publisert:

Her kan du lese mer om