FINANSKRISEN: - Regjeringen må gjøre mer

Rentene i det norske pengemarkedet øker, til tross for regjeringens tiltak.

Publisert:

Rentene i pengemarkedet stiger igjen ved inngangen til helgen, etter å ha falt inntil onsdag.

- Oppgangen vi ser nå tyder på at regjeringen må gjøre mer for å få ned pengemarkedsrenten, sier sjeføkonom i Terragruppen, Jan Andreassen, til E24.

Aller mest stiger den viktigste renten i pengemarkedet, tre måneder niborrente. Denne kryper over sekstallet etter å ha ligget under både tirsdag og onsdag, og hopper 0,18 prosentpoeng.

Over sekstallet

Ved fredagens fastsettelse, også kalt "fiksingen" var renten på 6,11 prosent, fra 5,93 prosent torsdag.

Én måneds pengemarkedsrente stiger 0,11 prosentpoeng, opp til 5,99 prosent, etter å ha gjort et kraftig byks oppover også torsdag.

- Det man spør seg om nå, er om det bør komme flere pakker, slik vi ser at regjeringen hjalp Eksportfinans. Det er mange måter å løse problemene i bankvesenet på, og renteoppgangen tyder på at regjeringen bør benytte seg av flere metoder enn den gjør i dag, fastslår sjeføkonomen.

Han trekker frem Deng Xiaopings berømte utsagn: "Det betyr ikke noe hvilken farge katten har, bare den klarer å fange en mus." Andreassen mener derfor det viktigste er at tiltakene virker, ikke hva det er som får pengemarkedet igang igjen.

- De kunne gjort låneordningene billigere enn de var, og i andre land har det blitt brukt statsgarantier for lange lån, foreslår sjeføkonomen.

Må redusere "spreaden"

Først og fremst bør det jobbes mot å få differansen mellom Norges Banks styringsrente og pengemarkedsrenten, eller "spreaden", ned. Med en niborrente på 6,11 prosent er denne på 1,36 prosentpoeng.

I roligere tider har denne ligget på rundt 0,3 prosentpoeng.

- Mange er frustrerte over at spreaden ikke kommer mer inn, sier Andreassen.

Imidlertid, understreker han, må sentralbanken vokte seg for å overreagere på enkeltutslag. Andreassen understreker at spreaden har falt kraftig siden den var oppe i 2 prosentpoeng rett etter kollapsen i Lehman Brothers.

- Oppgangen kan også ha noe med årsskifteproblematikken å gjøre, tror Terra-gruppens sjeføkonom.

Dyrt å låne over årsskiftet

Thorodd Bakken, sjef for Capital Markets i SEB Enskilda, mener det er vanskelig å peke ut spesifikke krefter som driver rentene i pengemarkedet nå.

Likevel støtter han Andreassen i at årsskiftet kan føre til høyere renter også fredag.

Torsdag hoppet månedsrenten kraftig, noe som helt klart skyldtes at penger lånt denne dagen med én måneds løpetid skal tilbakebetales i det nye året, fastslår Bakken.

- Alle vil sørge for at de har nok likviditet over årsskiftet, og passe på balansene sine, sier han til E24.

Dette driver de kortere pengemarkedsrentene oppover, forklarer han.

Dollar-renter stiger

Valutaanalytiker Nils Knudsen i Nordea Markets peker på at dollarrentene har steget fredag. Dermed stiger norske renter nærmest automatisk.

- Renten på dollar i Londons bankmarked har svingt mellom 2,90 og 3,90 prosent den siste uken, sier han.

Gjennomsnittlig nibor-rente denne uken er 5,95 prosent. Neste ukes auksjon på statskasseveksler starter dermed på en rente på 5,75 prosent. Det er lavere enn denne uken, da auksjonsprisen ble 5,86 prosent.

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om