Studenter i Storbritannia om rekordsvak krone: – Mange har kredittkortgjeld

De siste dagene har kronen svekket seg kraftig mot pundet. Norske studenter i Storbritannia bekymrer seg for fremtiden, og kaller situasjonen krevende.

Alexandria Elboe Gogstad utnyttet i sommer det svake pundet, men sier hun er bekymret for andre norske studenter som ikke gjorde det samme.
Kronekursen
 • Julia Kirsebom Thommessen
Publisert: Publisert:

London (E24): På torsdag steg pundet til sitt dyreste nivå mot kronen siden britenes brexit-avstemning i 2016, og fredag kostet et pund opp mot 12 kroner.

Nå bekymrer flere av de i overkant 4.000 norske studentene i Storbritannia seg for om de har råd til husleie og skolepenger.

– Det virket jo som om brexit skulle gå dårlig, så jeg regnet med at pundet skulle forbli svakt. Hadde jeg visst at situasjonen skulle bli som den er nå, hadde jeg satt penger på den britiske kontoen min for lenge siden, sier student Edwina Rossi (20) til E24.

Rossi går andreåret på Imperial College London, og er bekymret over utviklingen til pundet.

Hun jobber om sommeren for å få råd til å bo i London, men tror hun kan bli nødt til å få deltidsjobb i tillegg, skulle kronen svekke seg ytterligere.

På Imperial College er fristen for å betale skolepenger 9. november. Rossi sier hun foreløpig vil vente med å betale, i håp om at kronen styrker seg mot pundet.

– Jeg så ikke for meg denne situasjonen. Jeg lever allerede på et stramt budsjett, så dersom kronen svekkes mer er jeg er redd for at det ikke skal gå opp, sier Rossi.

Les også

Pundet løftes etter brexit-avtale: Dyreste siden folkeavstemningen i 2016

Flere ber om utsettelse på skolepengene

Alexandria Elboe Gogstad (21) studerer ved King’s College London. Hun overførte det hun hadde av sparepenger til sin britiske konto når pundet var svakt i sommer, noe hun er glad for nå.

Likevel kaller hun den nåværende situasjonen for krevende.

– Som norsk student i Storbritannia er man i en særegen situasjon. Utleieregler gjør at flere av oss betaler husleie for seks måneder om gangen, i tillegg til skolepenger. Når kronen blir svak, er det store summer som står på spill, sier Gogstad til E24.

Gogstad forteller at på de norske studentene på King’s College må betale skolepenger innen 31. oktober. Hun er bekymret for venner og bekjente som ikke satte penger på den britiske kontoen sin i sommer.

– Jeg vet om flere som har måttet be om utsettelse på betaling av skolepenger til januar, i håp om at kursen blir bedre. Man er jo ikke vant til å tenke så langsiktig, eller til å påvirkes av valuta i så stor grad. Jeg tvang meg selv til å sette meg inn i det etter en smell første året mitt i London, sier Gogstad.

Les også

Rekordsvak krone gir ikke bare fordeler for industrien: – Vi sitter ikke her og jubler

– Blir ganske stygt

Landsleder Terje Torissen (25) i ANSA UK, sier at selv små svingninger i kursen kan ha stor effekt på norske studenters økonomi.

– Dersom man betaler skolepenger rett fra norsk konto nå, blir det ganske stygt. Vi som er i Skottland for eksempel, får utbetalt rundt 150.000 i halvåret i skolepengestøtte. Satte man det beløpet på en britisk konto for en uke siden, sparte man mellom 7000 og 8000 kroner sammenlignet med nå, sier han til E24.

Torissen studerer på University of Edinburgh i Skottland. Han sier at 7000 kroner mindre i halvåret er merkbart for en student.

– Det går jo utover livskvaliteten vår, og kan bety havregryn til middag for mange fremover. Flere sliter med å betale husleie og må ta opp kredittkortlån for å få det til å strekke til, forteller han, og legger til at få får det til å gå rundt uten deltidsjobb eller oppsparte midler fra sommerjobben.

– Alternativet for noen er å få hjelp fra foreldre, men det er det jo ikke alle som har lyst eller mulighet til, sier han.

Terje Torissen er landsleder i ANSA UK.

Kan bli kortvarig

Lørdag tar Boris Johnson med seg brexitavtalen til parlamentet som skal si «yay or nay» til forslaget.

Det ligger fredag kveld an til at Boris ikke får det nødvendige flertallet han trenger. Skulle avtalen havarere kan det gi nye utslag i pundkursen, ifølge eksperter.

Får Johnson godkjent avtalen kan det derimot bli verre å være norsk i Storbritannia.

«Hvis avtalen blir ratifisert, kan vi forvente at pundet hopper kraftig», skrev Nigel Green i finansrådgivningsselskapet deVere Group i en analyse, og la til at det «virker som det er en gryende optimisme om at avtalen kan bli godkjent».

Norske kroner har derimot svekket seg på bred basis de siste ukene, og

ikke bare mot pundet. Økonomer peker både på risikofrykt i

valutamarkedet, handelskrig og sesongeffekter som en forklaring.

Les også

Pundet løftes etter brexitavtale: Dyreste siden folkeavstemningen i 2016

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kronekursen
 2. Storbritannia
 3. Student
 4. Pund
 5. Lånekassen
 6. Norsk krone
 7. Valuta

Flere artikler

 1. Norske turister i London om rekorddyrt pund: – Kursen er grusomt høy

 2. Nytt nederlag for Boris Johnson kan gi pund-svekkelse

 3. Storbritannia og EU enige om en brexitavtale

 4. Har 11 måneder på å forhandle frem avtale: – Nå begynner den vanskelige jobben

 5. Lite kompromissvillige briter forbereder brexit-kollaps