Rentemøter i ESB

Draghi fjerner setning om krisepakke: – Et viktig steg

Den europeiske sentralbanken gjør ingen endringer i rentenivået, men tar et steg vekk fra sin ekstraordinære pengepolitikk. – Vi kan ikke erklære seier ennå, sier sentralbanksjef Draghi. 

SAMME RENTE: Sentralbanksjef Mario Draghi holder renten uendret.
 • Eirik Billingsø Elvevold
 • Asgeir Aga Nilsen
 • John Thomas Aarø
Publisert:

Den europeiske sentralbanken (ESB) holder som ventet rentenivået uendret – nok en gang.

Dette betyr at innskuddsrenten i sentralbanken fortsatt er minus 0,40 prosent, mens refirenten er på null.

En euro som har styrket seg betydelig den siste tiden, økende politisk risiko i forbindelse med valget i Italia og en mulig handelskrig med USA er blitt trukket frem som mulige årsaker.

Sentralbanksjef Mario Draghi tok et grep i verdipapirkjøpsprogrammet, krisepakken som ble innført i kjølvannet av eurokrisen, ved å droppe en linje som tilsier at obligasjonskjøp kunne økes om nødvendig. Det åpner opp for at kjøpene av verdipapirer på 30 milliarder euro per måned kan avsluttes i september 2018.

– En tilbakeskuende avgjørelse

– Den ordlyden ble først innført i 2016, da vi kuttet verdipapirkjøpsprogrammet kraftig. Vi har nå kuttet den eksplisitte formuleringen om en økning, men det er en tilbakeskuende avgjørelse uten signaler eller betydning for våre forventninger eller vår reaksjonsfunksjon. Det var en enstemmig avgjørelse, sier Draghi.

Les også

Økonomer varsler børsfall ved Trump-signering torsdag

Det var i januar 2015 at sentralbanksjefen første gang annonserte krisepakken.

Såkalte kvantitative lettelser (QE), som i praksis var massive kjøp av stats- og selskapsgjeld, ble innført for å få opp prisveksten. Men eurosonens økonomi har tatt seg kraftig opp siden den gang.

Sentralbankens referat fra rentemøtet i januar viste at ESBs pengepolitiske komité ville ta en nærmere titt på hvordan den ville kommunisere pengepolitikken fremover, og markedet har følgelig spekulert i om sentralbanken ville annonsere en avslutning på de kvantitative lettelsene.

– Kan ikke erklære seier ennå

Sentralbanksjefen oppsummerte de økonomiske utsiktene på følgende måte:

– Eurosonen opplever sterk vekst, men inflasjonen er fremdeles lav. Vi forventer at inflasjonen i eurosonen kommer nærme, men like under sentralbankens mål på 2 prosent på medium lang sikt, men inflasjonen har enda til gode å vise en oppadgående trend, sier Draghi.

Les også

EU-presidenten til Theresa May: – Frihandelsavtale eneste løsning

ESB reviderer prognosen for veksten i eurosonen for 2018 opp til 2,4 prosent, fra en prognose på 2,3 prosent i desember. Prognosen på 1,9 prosent for 2019 og 1,7 prosent for 2020 forblir uendret.

Inflasjon forventes å ligge på 1,4 prosent i 2018, men prognosen for 2019 ble revidert ned fra 1,5 prosent til 1,4 prosent. ESB forventer fortsatt en 2020-inflasjon på 1,7 prosent.

– Målet vårt er stabile priser, så vi kan ikke erklære seier enda. Alle reformer som har ført til økt produktivitet og vekst burde holdes på plass, sier Draghi.

– ESB forventer fortsatt at de sentrale rentene skal forbli på nåværende nivå over lengre tid og lenger enn september, understreket han.

Sjeføkonom: – Et viktig steg på veien

– Det som er endringen nå er at de fjernet nedsideskjevheten i kommunikasjonen sin, sier sjeføkonom Kjersti Haugland til E24.

– De sier ikke lenger at de er klar til å øke varigheten av eller størrelsen på verdipapirkjøpene hvis situasjonen skulle forverres. Det har nettopp vært det store spørsmålet her. Kommer de til å justere på denne guidingen. Det gjorde de, sier hun.

Dermed er sentralbanken nærmere en utgang fra den ekstraordinære politikken som ble iverksatt for å bøte på lav inflasjon og blodfattig vekst for et par år tilbake.

– Det er et viktig steg på veien mot at de nå nærmer seg exit på den ukonvensjonelle politikken. Det åpner døren for at de kan avslutte verdipapirkjøpene i oktober, sier Haugland.

Euroen styrket seg like etter beslutningen.

Euroen styrkes i sekundene etter rentebeslutningen fra Den europeiske sentralbanken.
Les også

Kronefall etter norske nøkkeltall

Les også

– Rentene er egentlig på et sted de ikke burde være

Les også

– Sterkeste månedlige vekst siden juni 2006

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Rentemøter i ESB
 2. Mario Draghi
 3. Den europeiske sentralbanken
 4. Euro

Flere artikler

 1. ESB kutter renten for første gang siden 2016

 2. Gir influensasesongen skylden for svake eurotall

 3. ESB holder renten uendret - skroter verdipapirkjøpene fra slutten av 2018

 4. ESBs ferskeste medlem tror Draghis grep kan være en tabbe

 5. Usikkerhet før dagens rentemøte i Europa: – Klart vi er i tvil