Ny president i Botswana: Vil gjøre landet uavhengig av diamanter

Mens Norge forsøker å bli mindre avhengige av oljen, prøver dette lille afrikanske landet å bli kvitt sin avhengighet av edle stener. 

NY PRESIDENT: Mokgweetsi Masisi ble søndag sverget inn som Botswanas nye president. Han vil forsøke å gjøre landet mer uavhengig av diamanter.
Publisert: Publisert:

Botswana har rykte på seg for å være en av de sjeldne politiske og økonomiske suksesshistoriene i Afrika.

Søndag ble den tidligere læreren Mokgweetsi Masisi sverget inn som president. Han tok over etter den tidligere generalen Ian Khama.

Den nyvalgte presidenten står imidlertid overfor en stor utfordring: han vil forsøke å redusere landets avhengighet til diamanter og skape flere jobber. Dette etter at en kollaps i råvareprisene sendte landet ut i resesjon i 2015.

Fokuserer på ungdom

– Vi forsøker fremdeles å bygge et Botswana der en vedvarende utvikling støttes av økonomisk diversifisering. En av mine øverste prioriteringer er å adressere problemet med arbeidsledighet, spesielt blant unge, sa Masisi til en jublende folkemengde søndag ifølge Reuters.

Botswanas befolkning er på rundt 2 millioner mennesker, og arbeidsledigheten ligger på omtrent 20 prosent. For de unge alene tror man at raten er mye høyere.

Som en del av planen for å gjøre seg mer uavhengig av diamantene vil Masisi også skalere opp tilgangen til tekniske utdannelser, samt tilrettelegge mer for turisme, gruvedrift, kjøttproduksjon og finansielle tjenester.

Les også

Polske myndigheter vil lokke arbeidsutvandrerne hjem

Vokste raskt på diamanter

Botswana ble uavhengige fra Storbritannia i 1966. I tiåret som fulgte var de et av verdens fattigste land, før de klarte å snu økonomien og utviklet seg til å bli en av verdens raskest voksende økonomier.

Dette grunnet den svært vellykkede diamant-utvinningen, som har bidratt til økonomien med rundt 3 milliarder dollar i året. Dette har stått for mer enn en tredel av landets BNP, 70–80 prosent av eksportinntektene og rundt en tredel av inntektene til staten.

LUKRATIVT: En arbeider sliper en diamant i Gaborone, Botswana. Landet er blant de dominerende diamantutvinnerne i verden.

Frem til 1999 lå den årlige veksten i gjennomsnitt på ni prosent. På begynnelsen av 2000-tallet saknet det noe, og finanskrisen rammet landet hardt. De siste årene har veksten imidlertid tatt seg opp igjen.

Da råvareprisene stupte i 2014, som Norge også fikk kjenne godt på, ble Botswana rammet av resesjon. Dette, og at det er uvisst hvor mye diamanter som er igjen å grave frem, har gjort at landet nå vil gjøre seg mer uavhengige av de edle stenene.

Les også

Godterigiganter bruker «smutthull» i tollgrensen

Opposisjonen kritiske

Ian Khama, som har sittet som president de siste ti årene, gikk av påskeaften som følge av at loven forhindrer en president i å sitte mer enn to perioder på fem år. Hans far, Seretse, var landets første president etter at Botswana ble uavhengige fra Storbritannia i 1966.

Masisi er nå den tredje lederen av landet utenfor det politiske Khama-dynastiet. Det siste året har han vært utnevnt visepresident. Han vil fungere som president frem til det avholdes nytt valg i oktober 2019, hvor det er ventet at Botswanas Demokratiske Parti (BDP) vil utnevne ham til presidentkandidat.

USLEPENT: Rådiamanter fra et dagbrudd i Botswana.

Opposisjonen i landet spår imidlertid liten forandring med Masisi som president. De mener at Masasi som visepresident var et instrument i en økonomisk strategi som feilet i å tilpasse økonomien til den nye generasjonen av nyutdannede innenfor finans og vitenskap.

Masasi var utdanningsminister i flere år før han ble visepresident. Opposisjonen mener han også feilet i denne jobben.

Fra økonom Matlhodi Sebabole i RMB Botswana er tonen imidlertid langt mer positiv.

– Næringslivet ser på ham som næringslivsvennlig, så det bør fungere bra for økonomien. Det virker å være sannsynlig at han foreslår reguleringer som bidrar til mer økonomisk aktivitet, sier Sebabole til Reuters.

Øvrige kilder: Store Norske Leksikon

Les også

USAs handelsunderskudd på sitt høyeste nivå siden 2008

Les også

Libanon i dyp krise - ber om «gresk» redningspakke

Les også

– Jobber med en «alt-på-ett-sted-butikk» for romhandel 

Publisert:

Her kan du lese mer om