Erdogan erklærer seier og truer opposisjonen

Både regjeringspartiet og det største opposisjonspartiet hevder å være moralske seierherrer etter søndagens lokalvalg i Tyrkia. Statsminister Recep Tayyip Erdogan skjeller ut motstanderne som «forrædere».

TRUER OPPOSISJONEN: Statsminister Recep T. Erdogan erklærer seier i valget og truer oppsisjonen.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Foreløpige tall viste mandag formiddag at Erdogans parti AKP hadde fått 45,3 prosent av stemmene på landsbasis, mot 28,2 prosent for opposisjonens Republikanske folkeparti CHP. Begge partier hevdet å ha vunnet både i hovedstaden Ankara og i landets største by Istanbul.

Talsmenn for det sentrum-venstreorienterte CHP snakket om valgfusk i enkelte kretser. Statsminister Erdogan truet på sin side rivalene med at de skal få «betale dyrt» for å ha forsøkt å styrte ham.

Les også

- Prøver å temme sosiale medier

Takket

– De som angrep Tyrkia, er skuffet, sa Erdogan med henvisning til de ødeleggende avsløringene av korrupsjon i hans administrasjon.

– Jeg takker alle som har bedt for vår seier over hele verden, ropte han ut på balkongen til sitt partis hovedkvarter i Ankara.

– Dere har støttet det nye Tyrkias kamp for uavhengighet, tilføyde mannen som av enkelte blir kalt «den nye sultanen».

Erdogan var hes i stemmen etter å ha drevet maratonvalgkamp foran lokalvalget som er blitt kalt en folkeavstemning for eller mot hans styre av landet.

Utenfor hadde flere tusen jublende tilhengere av det moderate islamistiske partiet AKP samlet seg til feiring. Etter hvert som opptellingen gikk sin gang, ble det stadig klarere at partiet har vunnet stort i mange deler av landet.

Les også

Tyrkia blokkerer Google

Erdogan truet igjen med å forfølge tilhengere av erkefienden Fethullah Gülen, en muslimsk skriftlærd som han anklager for å undergrave hans regjering fra sitt eksil i USA.

– Vi skal gå inn i hulene deres, og de vil betale dyrt, tordnet han.

President?

Tyrkia forbereder seg nå på presidentvalg i august, fulgt av valg på ny nasjonalforsamling tidlig i 2015. Erdogan, som er 60 år gammel, vurderer å stille som kandidat i august, da tyrkerne for første gang skal utpeke statssjef i direkte valg.

Men siden desember i fjor er statsministeren og hans parti blitt rammet av lekkasjer på internett som tyder på omfattende korrupsjon i politiske kretser og næringslivsmiljøer rundt statsministeren. Erdogan har svart med å stenge nettjenester som Twitter og YouTube.

Minst åtte mennesker har mistet livet i sammenstøt med politiet i Tyrkia den siste tiden, og tusener er arrestert. Den politiske uroen har svekket den internasjonale tilliten til landets økonomi og sendt kursen på landets valuta lira nedover.

Les også:

Knausgård i strupen på Tyrkias Twitter-forbudTåregass mot demonstranter i TyrkiaOmstridt internettlov vedtatt i TyrkiaTyrkisk krisemøte gir pause i valutaraset

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Erdogan risikerer tilbakeslag i lokalvalg

  2. Tyrkias statsminister krever 140.000 fra sosiale medier

  3. Vil bli Tyrkias president

  4. Knausgård i strupen på Tyrkias Twitter-forbud

  5. Erdogan-tilhengere hadde håpet på større seier