Iran-eksport doblet under Obama

Mat og medisiner er unntatt fra handelssanksjonene.

DIALOG: President Barack Obama har denne våren tatt til orde for at amerikanske myndigheter igjen må føre samtaler med regimet i Iran.
Publisert:

Under Obamas første måneder som president er den amerikanske eksporten til Iran nær doblet, melder Associated Press (AP).

I perioden januar til april ble det eksportert varer for over 610 millioner kroner, mot 325 millioner kroner i samme periode i 2008.

Amerikanske myndigheter under Obamas ledelsene tok i vinter til orde for behovet for å være i dialog med det iranske regimet. Samtidig gjelder fortsatt den amerikanske handelsblokaden mot landet.

Imidlertid er "humanitære produkter" unntatt fra sanksjonene, og det meste av eksporten er soyabønner, hvete, medisiner og medisinsk utstyr. Ideen er at selve regimet, ikke befolkningen, skal rammes av sanksjonene.

Bill Reinsch, president i det amerikanske rådet for utenlandshandel, mener handlesøkningen skyldes et dårlig landsbruksår i Iran.

- Jeg vil ikke lese for mye inn I tallene når det kommer til eventuelle trender, sier Reinsch til AP.

Likevel har det skjedd en dobling ikke bare det siste året, men også året før det igjen. I 2007 var Iran-eksporten i samme periode på bare 172 millioner kroner.

Les flere nyheter på E24.no

Publisert: