Svensk pensjonsfond vender ryggen til israelsk selskap

Sveriges største pensjonsfond gjør som det norske oljefondet og kvitter seg med aksjene i det israelske elektronikkselskapet Elbit Systems.

  • NTB
Publisert:

Första AP-Fonden begrunner beslutningen med at Elbit har installert og opererer overvåkingssystemer langs den omstridte muren Israel bygger på Vestbredden, melder Israel Radio.

Etikkrådet i det svenske pensjonsfondet har anbefalt at Elbit kastes ut av aksjeporteføljen og viser til at selskapet kan knyttes til brudd på grunnleggende konvensjoner og normer, skriver det svenske nettstedet Swedish Wire.

Israel har hittil bygd 413 kilometer med mur og sikkerhetsgjerde på Vestbredden, store deler av den på palestinsk jord som ble okkupert i 1967.

Sikkerhetsbarrieren skal etter planen bli på 709 kilometer og er tidligere stemplet som et brudd på folkeretten av Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ).

Första AP-Fonden har bare hatt en mindre aksjepost i Elbit, men beslutningen vekker likevel oppmerksomhet i Israel.

Da det norske oljefondet kastet Elbit ut av porteføljen i september 2009, ble Norges ambassadør kalt inn på teppet i israelsk UD der han mottok en formell protest.

Israels forsvarsminister Ehud Barak ringte også utenriksminister Jonas Gahr Støre for å protestere mot beslutningen.

– Vi ønsker ikke å finansiere selskaper som på en direkte måte bidrar til brudd med den internasjonale humanitærretten, slo daværende finansminister Kristin Halvorsen (SV) fast.

Oljefondets etikkråd konkluderte med at investeringen i det israelske selskapet medførte en "uakseptabel risiko for å bidra til særlig grove brudd på grunnleggende etiske normer".

Flere E24-saker

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. KLP kaster ut Vestbredden-selskaper

  2. GAHR STØRE: - DEN STØRSTE TRUSSELEN MOT FRED: Oljefondet investerer i ulovlige israelske bosettinger

  3. Oljefondet kaster ut israelske selskaper

  4. Norske fond investerer i okkuperte områder

  5. Krever svartelisting av omstridt selskap