Ukraina får russisk gass-rabatt

Ukraina håper en kraftig redusert pris på russisk gass kan bringe landets økonomi vekk fra kanten av stupet.

MØTE: Russland president Dmitrij Medvedev (foran) møtte Ukrainas president Viktor Janukovitsj til samtaler i byen Kharkiv onsdag.

POOL
  • NTB
Publisert:,

Ukraina får 30 prosent prisavslag på den gassen landet importerer fra Russland, ifølge den russiske presidenten Dmitrij Medvedev.

Ukraina kommer til å importere 30 milliarder kubikkmeter russisk gass i år, og mengden vil øke til 40 milliarder kubikkmeter i 2011, ifølge Ukrainas president Viktor Janukovitsj.

Samtidig er Russland og Ukraina også enige om å forlenge den russiske leien av en marinebase ved Svartehavet. Den russiske svartehavsflåten får beholde sin base i byen Sevastopol på Krim-halvøya i Ukraina i minst 25 år til, ifølge Medvedev.

Dagens leieavtale utløper i 2017.

IMF-hjelp

For det nye ukrainske lederskapet er en lavere pris på de enorme mengdene gass landet importerer fra Russland, en avgjørende faktor for å få 2010-budsjettet i havn. Det må til for å sikre at et lån på 12 milliarder dollar, rundt 70 milliarder kroner, fra Det internasjonale pengefondet (IMF) ikke blir stanset igjen.

President Janukovitsj anser krisehjelp fra IMF som avgjørende for å få den ukrainske økonomien, som for vel ett år siden var truet av konkurs, på fote igjen. Dagens gasspris har en katastrofal innvirkning på økonomien, mener de ukrainske lederne.

– Dersom presidentene onsdag blir enige om en pris på 240 dollar for dette året, blir det ikke nødvendig å kreve at det offentlige og befolkningen betaler en høyere pris for gass, sier Tigipko.

Innrømmelser

Det store spørsmålet er hvilke innrømmelser Ukraina må gjøre for å få Russland til å senke prisen. En avtale som lar Russland og EU sammen forvalte og oppgradere Ukrainas utdaterte rørledningssystem, har vært nevnt. Det vil også kunne gi russiske Gazprom større tilgang til det ukrainske gassmarkedet og medføre en lettelse i restriksjonene på russiske investeringer.

Janukovitsj kan også komme til å åpne for at Russland får forlenge sin leieavtale med Ukraina om bruk av en viktig marinebase i byen Sevastopol ved Svartehavet. Den russiske svartehavsflåten leier basen på Krim-halvøya, men dagens avtale utløper i 2017.

Ukrainske medier skriver dessuten at Russland kan komme til å få en bestemmende aksjepost i den ukrainske industrigiganten Antonov, som lager verdens største transportfly.

Flere nyheter på E24.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Gassavslag kan redde Ukraina-økonomi

  2. Ukrainsk marinebase på Krim stormet

  3. Ukrainsk marinebase på Krim under russisk kontroll

  4. Annonsørinnhold

  5. Putin: Krim tilhører Russland

  6. Russland krever 100 milliarder kroner fra Ukraina