Dette skjer denne uken: Brexit-møte og amerikanske banktall

Denne uken renner resultater fra storbankene i USA inn, men valgkampen og krisepakken er fortsatt høyt på agendaen.

FRIST: EU-toppmøtet denne uken er en selvpålagt tidsfrist for Storbritannias statsminister Boris Johnson for å få til en brexitavtale.
Publisert: Publisert:

– Valgkampen i USA kommer til å stå høyt på agendaen for markedene, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB.

Han trekker frem at tendensene viser at Demokratenes Joe Biden ligger foran den sittende presidenten Donald Trump på målingene.

– Biden har fått en økende oppslutning, og det kan gi en positiv utvikling i markedene at han kan vinne med en klar margin så det ikke blir noe uro etter valget.

Av nøkkeltall fra USA er inflasjonstallene i fokus på tirsdag.

– Det er en tendens til at inflasjonen har trukket litt opp i det siste, men den er fortsatt godt på undersiden av inflasjonsmålet, sier Magnussen.

Han trekker frem at den amerikanske sentralbanken, Fed, gjerne vil ha inflasjonen over to prosent, så de har mye å gå på før inflasjonstallene påvirker renten. Det er ventet at kjerneinflasjonen i USA ender på 1,8 prosent, ifølge Nordea Markets.

Også fra Sverige kommer inflasjonstall samme dag, men det vil ikke påvirke Riksbankens rentepolitikk på kort sikt, mener Magnussen.

Se oversikt over noen av ukens viktigste hendelser nederst i saken.

Les også

Bloomberg: Trump har godkjent ny krisepakke, ifølge rådgiver

Krisepakke

Diskusjonene om en krisepakke i USA preget forrige uke, og kommer til å være i investorenes øyne også denne uken.

– En av tingene markedet vil ha fokus på er fremdriften i denne pakken, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea.

Ifølge Bloomberg skal Trump ha gitt Steven Mnuchin tillatelse til å legge frem en krisepakke verdt 1.800 milliarder dollar overfor demokratenes Nancy Pelosi.

Det kommer etter at den amerikanske presidenten tidligere har tidligere varslet at forhandlingene om krisepakken måtte opphøre.

– Trump har virret litt, og skulle det bli mer klarhet i den kan det bli positivt for markedet, sier Olsen.

Les også

Pelosi kritiserer nytt krisepakkeforslag: – Ett steg frem, to tilbake

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB.

Lite som tyder på brexitavtale

Torsdag begynner et EU-toppmøte, et viktig møte før Storbritannia, med Boris Johnson i spissen går ut av EU etter nyttår.

– Dette er en selvpålagt tidsfrist for enighet mellom Storbritannia og EU, men det blir nok en utsettelse til, sier Olsen.

Han mener møtet kan gi bevegelser i pundet uansett utfall, men at markedet er vant til utsettelser i brexitavtalen.

– Skulle de nå en form for enighet ville det være en kraftig positiv hendelse, særlig for pundet, sier Olsen.

Magnussen trekker frem at Johnson har satt møtet som siste frist for å få til en handelsavtale mellom partene, og at Storbritannia kan ende med å la forhandlingene gå uten avtale.

– Det er lite som tyder på at de kommer i mål. Nå føler jeg at det blir mer overraskende om de kommer til enighet om noe som helst fordi det har vært så liten fremgang i forhandlingene, sier seniorøkonomen.

Et annet møte i fokus denne uken er halvårsmøtet i Det internasjonale pengefondet (IMF), der de legger frem sin World Economic Outlook. Magnussen mener rapporten ikke er markedsdrivende i seg selv, men at utspill i forbindelse med dette møtet kan bli viktige.

Les på E24+

Ukens Investtech: Her er de beste finansaksjene på Oslo Børs

Resultatrush fra storbankene

Denne uken sparkes tredjekvartalssesongen i gang. Da skal en rekke amerikanske storbanker, og noen norske selskaper legge frem resultatene for kvartalet som har gått.

JP Morgans og Citigroup er først i ilden i USA tirsdag. Da skal også legemiddelselskapet Johnson & Johnson levere sin kvartalsrapport.

Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley samt United Airlines leverer også tall denne uken.

Les også

Kun én av fem nordmenn tror Trump er best for børsen

Her hjemme leverer ABG Sundal Collier resultatet onsdag, mens Scatec Solar og Entra kommer med sine tall fredag.

Det ventes at resultatene til selskapene notert på Wall Street-indeksen S&P 500 var 21 prosent lavere enn fjorårets i tredje kvartal. Det er ikke like ille som i andre kvartal, da resultatene var ned 30,6 prosent, ifølge Reuters.

Magnussen mener investorer kommer til å se mer fremover i resultatsesongen, og ikke like mye på resultatene i seg selv.

– Markedet har ikke blitt så påvirket av at resultatene i år er svake, men man ser frem mot bedring når pandemien avtar, sier seniorøkonomen, som mener bedriftenes utsikter til fremtiden kan være viktige.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om