Britene ut av EU

Den britiske børsens tid som «verdens mest upopulære» kan være over

Den ferske brexitavtalen kan få fart på det britiske aksjemarkedet igjen.

Investorene flyktet i hopetall da britene bestemte seg for å forlate EU i 2016. Den ferske avtalen med EU kan løfte børsen igjen.

Toby Melville/Reuters
 • Nora Rydne
Publisert: Publisert:

Storbritannia har vært på jumboplass blant de store aksjemarkedene siden britene besluttet å forlate EU i 2016. Siden avstemmingen i 2016 har den britiske hovedindeksen (FTSE 100) steget 2,5 prosent – 11,5 prosentpoeng mindre enn den regionale indeksen Europe 600.

Men når billige aksjer får seg en opptur drevet av optimisme rundt den globale økonomiens comeback etter coronapandemien, ser det ut til at også britiske aksjer får være med, ifølge Bloomberg.

– Enden på brexit-sagaen kan bli en interessant trigger for å gjenoppdage FTSE 100, sier strateg Sylvain Goyon i meglerhuset Oddo BHF til Bloomberg, og legger til at indeksen er tungt vektet mot industrier som kommer til å reagere positivt på den forventede økonomiske oppturen etter pandemien – som materialer og energi.

Les også

EU og Storbritannia enige om brexitavtale

Rekordlavt priset

Usikkerheten rundt betydningen av brexit har ført til at investorer har holdt seg unna, til tross for god vekst og inntekter i mange av selskapene i den britiske hovedindeksen.

Det har ført til at britiske aksjer har vært nær rekordlave sammenlignet med globale aksjer, basert på inntektsestimater.

Goldman Sachs-strateg Sharon Bell skrev i et notat fredag at investeringsbanken stiller seg positive til det britiske aksjemarkedet.

– Markedet ser allerede billig ut sett mot andre store aksjemarkeder, skriver Bell.

Allerede før avtalen var i mål, har den britiske børsen fått smake på litt optimisme – både drevet av vaksinenyheter og forventninger om en avtale og bedre tider for økonomien. Hovedindeksen har steget 17 prosent siden slutten av oktober.

I en undersøkelse gjennomført av Bank of America svarte 34 prosent av respondentene at de var undervektet i britiske aksjer i november, mot 18 prosent i desember.

Kan slite på lang sikt

Selv om de fleste analytikere er enige om at brexitavtalen er gode nyheter for det britiske aksjemarkedet, er langt fra alle enige om akkurat hvor mye bedre det kommer til å gå fremover.

Enkelte trekker frem hovedindeksens defensive aksjer som et mulig anker, og at det sterke pundet kan bidra til å holde veksten nede – i alle fall på kort sikt.

Sjefstrateg Seema Shah i Principal Global Investors er usikker på om den nye avtalen er nok til å lokke tilbake de store investorene som forsvant etter brexit-avgjørelsen.

På lang sikt vil Storbritannias exit fra EUs indre marked kunne føre til at jobber og kapital forsvinner fra landet, påpeker Shah overfor Bloomberg.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Britene ut av EU
 2. Brexit
 3. Aksjer
 4. Storbritannia
 5. Økonomi
 6. EU

Flere artikler

 1. EU-landene sier ja til brexitavtalen

 2. Investorene rømmer britiske fond

 3. Coronasmitte fører til midlertidig stans i brexit-forhandlingene

 4. Annonsørinnhold

 5. Nå kommer konsekvensene av brexit

 6. EU og Storbritannia forhandler videre