Iran lover erstatning til etterlatte etter at passasjerfly ble skutt ned

Iran vil betale 150.000 dollar i erstatning til de etterlatte for hver av de 176 personene som omkom da et passasjerfly ble skutt ned utenfor Teheran i januar.

Deler av flyvraket etter nedskytingen utenfor Teheran i januar i fjor.
 • NTB-DPA
Publisert: Publisert:

Beløpet tilsvarer nesten 1,3 millioner kroner for hver person som mistet livet.

Det ukrainske flyet ble skutt ned av det iranske luftforsvaret, tilsynelatende ved et uhell. Om bord var mange iranere bosatt i Canada. De omkomne kom også fra Ukraina, Afghanistan, Storbritannia og Sverige.

Ifølge nyhetsbyrået IRNA har presidentens kontor varslet at pengene skal utbetales «umiddelbart», men uten å oppgi noen dato.

En talsmann for en forening som representerer de pårørende, sier at familiene først og fremst ønsker rettferdighet og at sannheten skal komme fram.

– Denne uttalelsen fra det iranske regimet viser bare for alle at den iranske regjeringen jobber på oppdrag fra Revolusjonsgarden, sier Hamed Esmaeilion.

Han anklager iranske myndigheter for å dekke over det som egentlig skjedde, og for ikke å ha etterforsket hendelsen skikkelig.

Esmaeilion mistet selv sin kone og ni år gamle datter i nedskytingen.

Folk tenner lys i Teheran etter flytragedien for ett år siden.

Ukrainske myndigheter reagerer også negativt og understreker behovet for å finne årsaken til tragedien samt stille de ansvarlige for retten.

Beskjeden om erstatningen kommer nesten et år etter at flyet ble truffet av to iranske raketter like etter avgang fra Teheran. Etter å ha avvist alt ansvar for nedskytingen, ble iranske myndigheter etter hvert nødt til å erkjenne av det var Revolusjonsgarden som ved et uhell hadde angrepet flyet.

Hendelsen skjedde mens forholdet mellom Iran og USA var i høyspenn etter at USA likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani og ni andre i Bagdad i et droneangrep.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Iran
 2. Pårørende
 3. Ukraina

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Dette bør du vite om oljeprisen og Irans atomavtale

 2. Boeing 737 Max kan få gjenoppta flyginger i Europa på nyåret

 3. Dramaet i Washington: Minst fire døde etter stormingen av Kongressen

 4. Flystyrten i Indonesia: Dykkere har sett deler av vraket

 5. Eriksen Søreide: – Lukasjenko lever opp til sitt rykte som Europas siste diktator