Ever Given-trøbbel i Suezkanalen

Forurensningshopp etter Suez-stopp

Etter at «Ever Given» skapte propp i Suezkanalen i mars, skjøt forurensningen i været. Opphopningen av svoveldioksid kan sees på satellittbilder, skriver BBC tirsdag.

PROPP: Over 350 frakteskip ble forsinket da «Ever Given» blokkerte Suezkanalen i seks dager.
  • Ingvill Dybfest Dahl
Publisert: Publisert:

Det var 23. mars lasteskipet «Ever Given» kjørte seg fast i kanalen i Egypt og ble sittende fast og blokkere kanalen i seks dager. Frem til det ble dratt løs 29. mars forårsaket det forsinkelser for over 350 fartøy som kostet anslagsvis 3,4 milliarder kroner per time.

Ifølge BBC førte trafikkorken også til et hopp i konsentrasjonen av svoveldioksid (SO2) i luften på Middelhav-siden av kanalen på fem ganger over normalen. Denne kunne sees fra verdensrommet, og er foreviget av EUs Senteniel-5P-satellitt.

Se bildene av «Ever Givens» trafikkork:

Svoveldioksid er et biprodukt av forbrenning av brenseloljen i skipsmotorene. Selv om de fleste av fartøyene ikke gikk på maskin, gikk skipene på det BBC omtaler som «hotell-modus» med hjelpeaggregater.

– Når skip beveger seg, når de kjører i marsjfart, slipper de ut mer svoveldioksid enn når de bare er i hotell-modus. Men det er det faktum at vi har så mange skip samlet sammen, eller parkert, som gjør at vi ser dette på Senteniel-5Ps satellittdata, sier doktor Maryam Pourshamsi ved Airbus Defence and Space til BBC.

Konsentrasjonen løste seg opp etter at normal trafikk i kanalen kom i gang igjen.

Svoveldioksid i atmosfæren utgjør ifølge Store norske leksikon et betydelig miljøproblem og er en vesentlig årsak til sur nedbør.

Ifølge BBC har shippingindustrien forpliktet seg til å redusere utslippene av drivhusgasser med 50 prosent fra 2008-nivå innen 2050.

Les også

Fikk feilaktig skylden for skipskaos i Suezkanalen: – Jeg ble sjokkert

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Ever Given-trøbbel i Suezkanalen
  2. Miljøvern
  3. Forurensning
  4. Shipping

Flere artikler

  1. Gigantisk lasteskip skaper trafikkork i Suezkanalen

  2. Egyptisk domstol: «Ever Given» får ikke forlate Suezkanalen

  3. «Ever Given» ligger fortsatt i Suezkanalen: – Skipet blir til vi har mottatt kompensasjon

  4. Nå slipper «Ever Given» ut av Suezkanalen

  5. Skip blokkerer fortsatt Suezkanalen - oljeprisen stiger kraftig