Nedgang på Wall Street

Statsrentene fortsetter å styrke seg. Samtidig kan en god start på 2023 være med å forklare den negative stemningen på Wall Street, mener analytikere.

Publisert:

Wall Street begynte uken med nedgang mandag. Alle de tre toneangivende indeksene holdt seg på minussiden gjennom handelsdagen.

Teknologiindeksen Nasdaq hadde den tyngste dagen.

Slik så det ut ved stengetid på Wall Strett

  • Dow Jones falt 0,10 prosent
  • Nasdaq falt én prosent
  • S&P 500 falt 0,61 prosent

Det ble dermed fall for andre dag på rad i de amerikanske aksjemarkedene. Sterke jobbtall bidro til nedgang på Wall Street før helgen.

Les på E24+

Alt kan skje neste vinter

Sentralbanktopp Raphael Bostic, som er Atlantas Fed-sjef, sier i et intervju med Bloomberg at jobbtallene øker sannsynligheten for at rentetoppen blir høyere enn tidligere antatt.

Bostic holder samtidig fast på den varslede rentetoppen på 5,1 prosent som sitt hovedscenario. Det var ingen tydelige markedsutslag etter at intervjuet ble publisert mandag kveld.

Tirsdag skal også USAs sentralbanksjef Jerome Powell igjen uttale seg. Fed-sjefen intervjues på et arrangement hos The Economic Club of Washington, D.C.

– Litt rystet

Statsrenter fortsetter å styrke seg mandag, akkurat som før helgen.

Renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid, kjent som den amerikanske tiåringen, er oppe på 3,64 prosent rundt stengetid på Wall Street. Også den amerikanske toåringen fortsetter å styrke seg.

– De fleste markedsdeltakerne er litt rystet av den store økningen i renter for andre dag på rad, sier George Cipolloni, portefoljeforvalter hos Penn Mutual Asset Management, til CNBC.

Høye renter er normalt sett negativt vekst- og teknologiaksjer som har mye av inntjeningen sin frem i tid.

– Ser etter å ta ut noe profitt

Så langt i 2023 har det likevel vært mye lystig stemning i de amerikanske aksjemarkedene. Den brede S&P 500-indeksen er opp rundt 7 prosent siden nyttår, mens teknologiindeksen Nasdaq er opp 13,6 prosent.

Det kan en av forklaringene på den litt mer negative stemningen man ser på Wall Street mandag, trekker analytikere frem overfor både Bloomberg og CNBC.

Matt Maley, sjeftstrateg hos Miller Tabak + Co, påpeker at selv de mest optimistiske på Wall Street vil innrømme at man kan se for seg et kortsiktig tilbakeslag etter starten som har vært på året.

– De sentrale indeksene har blitt overkjøpt som følge av dere sterke januar-rally, sier Maley ifølge Bloomberg.

Greg Bassuk, sjef for AXS Investment, trekker frem at noen kanskje tar ut gevinst.

– Investorer ser fortsatt etter å selektivt ta ut noe profitt i bakkant av en veldig sterk januar. Men det vi også ser er fortsatt nervøsitet og usikkerhet fra investorene uten mer jevnhet i resultater fra selskaper, økonomisk data og Fed-politikk, sier Bassuk til CNBC.

Resultatsesongen ruller videre i USA denne uken, selv om de store tekgigantene er ferdig med sine tallslipp. Disney, Warner Bros Discovery, Uber, Chipotle, Dupont og Pepsi er noen av selskapene som står på programmet.

Les også

Dette skjer denne uken: Resultatrush, inflasjon og rentebeslutning

Dell faller etter nedbemanning

IT-selskapet Dell annonserte mandag at det skulle kutte 6.650 jobber, som tilsvarer rundt fem prosent av de ansatte.

Kuttene kommer samtidig som etterspørselen etter datamaskiner og laptoper har falt, skriver CNBC. Driftsdirektør Jeff Clarke skriver i en melding mandag at tidligere forsøk på å kutte kostnader er ikke lenger nok.

Dell-aksjen endte dagen ned 3,02 prosent.

Overraskende jobbtall

Fredagens jobbtall fra USA viser at arbeidsmarkedet er i kraftig vekst. De knallsterke tallene sendte de tre toneangivende indeksene på Wall Street rett ned, på det som ellers var en positiv forrige uke for de amerikanske aksjemarkedene.

Det ble skapt langt flere jobber enn ventet og arbeidsledigheten falt til 3,4 prosent.

Tallene for januar viser at det ble skapt 517.000 nye jobber. På forhånd ventet økonomene at det ville bli skapt 188.000 nye jobber utenfor landbruket i USA. I desember ble det skapt 223.000 jobber.

Dette tallet er viktig i vurderingen for fastsettingen av renten, i kampen mot den høye inflasjonen.

Den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve, Fed) hevet onsdag forrige uke renten med 0,25 prosentpoeng. Fed har valgt en aggressiv linje med rentehevinger på rad og rekke. Først med tre triple rentehopp på 0,75 prosentpoeng også to doble rentehopp på 0,5 prosentpoeng.

Publisert: