Sentralbanken i Sveits hever renten med 0,5 prosentpoeng

Den sveitsiske sentralbanken hever renten med med 0,5 prosentpoeng etter bankdramaet som felte Credit Suisse.

Swiss National Bank (SNB)
Publisert: Publisert:

Styringsrenten i landet er nå på 1,5 prosent, fra tidligere én prosent.

På forhånd var det ventet et rentehopp på 0,5 prosentpoeng, ifølge en undersøkelse gjort av Bloomberg blant økonomer.

Inflasjonen i landet kom inn på 3,4 prosent i februar. Det er langt lavere enn Norge som fikk en inflasjon på 6,3 prosent.

Til sammenligning er også renten på et mye lavere nivå. Før dagens rentebeslutning hadde Sveits en styringsrente på én prosent. I Norge ligger renten på 2,75 prosent før dagens rentebeslutning klokken 10.

– Det er ikke noe grunn til at de skal miste hodet i Sveits. I motsetning til Norge har de en valuta som har styrket seg, sier sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank.

Credit-Swiss-trøbbel

Den sveitsiske sentralbanken har fått mye å tenke på den siste tiden. Landet er blitt hardt rammet av bankuroen som har preget markedene siden Silicon Valley Bank (SVB) ble satt under administrasjon av amerikanske myndigheter.

Ringvirkninger fra SVB-kollapsen førte til voldsomme problemer for storbanken Credit Suisse som fra før hadde utfordringer. Den sveitsiske banken UBS kjøpte til slutt Credit Suisse i en avtale orkestrert av sveitsiske myndigheter.

Avblåser krisen

Sentralbanken skriver i en pressemelding at tiltakene som er gjort har satt punktum for bankkrisen. Tiltakene er primært å øke Credit Suisse og UBS sin likviditet (evne til å dekke løpende utgifter).

– Den siste uken har vært preget av hendelsene rundt Credit Suisse, slår sentralbanken fast.

– De hadde to store banker, nå har de bare en. Myndighetene vil støtte den maksimalt sånn som de har gjort. Sentralbanken vil gjøre som alle andre sentralbanker. De har to forskjellige våpen: Bidra med likviditet, og rentevåpentent for å stagge inflasjonen, sa Anders Johansen i Danske Bank før rentebeslutningen.

Den europeiske sentralbanken hevet nylig renten med 0,5 prosentpoeng til tross for bankuroen. Onsdag hevet også den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed) renten med 0,25 prosentpoeng i et forsøk på å stagge den høye inflasjonen i landet.

Publisert: