Argentinas prisvekst passerte 100 prosent

For første gang på over tre tiår, passerer det økonomisk herjede landets inflasjon 100 prosent.

TUNGE TIDER: Matprisene i Argentina har skutt i taket det siste året.
Publisert: Publisert:

Den ferske konsumprisindeksen på 102,5 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor, legger ekstra press på en økonomi som ifølge Bloomberg er ventet å gå inn i en resesjon senere i år, hvor det også venter et presidentvalg.

Myndighetene i Argentina tror på sin side at prisveksten i landet vil lande på 60 prosent ved utgangen av året, ifølge Buenos Aires Times.

Landet har hatt tosifret inflasjon i en årrekke.

Årsaken til prisveksten i landet er mange, blant annet underskuddsforbruk, devaluering av landets valuta og eksterne faktorer, samt blant annet energikrisen som har oppstått som følge av krigen i Ukraina.

Les på E24+

Skattemeldingen: Ikke gå i «til gode»-fellen

I fjor økte prisen på melk 320 prosent og prisen for ett kilo sukker med 490 prosent, ifølge samme avis. Matprisene økte over 10 prosent bare fra januar til februar, og mest fremtredenene var Argentinas nasjonalrett biff, som økte 35 prosent.

Inflasjonstallene fra februar når også en topp man ikke har sett siden 1991, hvor landets økonomi kjølte seg ned etter en vanvittig inflasjon på over 3000 prosent.

Fra januar til februar i år steg prisene med 6,6 prosent. På forhånd var det ventet at prisveksten ville stige seks prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.

Som sentralbanker i flere land, prøver Argentinas sentralbank å tøyle inn prisgaloppen med å sette opp rentene.

I september satte banken renten opp 5,5 prosent til 75 prosent, noe den fortsatt ligger på.

Videre opp skal trolig styringsrenten, for Argentina er nå inne i et program i regi av Det internasjonale pengefondet (IMF), verdt 44 milliarder dollar.

For gjennom programmet forplikter Argentina blant annet til å holde styringsrenten høyere enn inflasjonen.

Publisert: