Forskere: Oppblåste BNP-tall skjuler krise i Kina

– Kinas BNP-tall er politiske, ikke økonomiske – og de er totalt upålitelige, sier ekspert.

Foto: Sun Yilei Reuters
Publisert:,

I 2018 rapporterte Kina om en årlig vekst i økonomien på 6,6 prosent. Nå advarer forskere om at måten tallene hentes inn på kan skjule en mye svakere utvikling enn det som gjenspeiles i de offisielle tallene.

Veksten i 2018 er den svakeste meldt fra Kina på nesten 30 år. Likevel tror blant andre George Magnus, forsker ved Oxford Universitys Kina-senter, at situasjonen i Kina er verre enn antatt.

Les også

Sikkerhetseksperter mener USA overdriver Huawei-trusselen

– Det kommer en rekke brukbare kommersielle og økonomiske data fra Kina. BNP-tallene tilhørere likevel ikke dette, sier han ifølge Dagens Industri.

Han peker på at Kina setter mål om vekst, og så må lokale myndigheter rapportere inn sine tall.

LES OGSÅ: (+) Kinas vei til å bli vår polar-nabo

– Upålitelige

Det gjør at mange blåser opp tallene for å gjøre sine ledere fornøyde. I resten av verden er BNP-tallene et resultat av statistikk hentet inn på andre områder.

– Kinas BNP-tall er politiske, ikke økonomiske – og de er totalt upålitelige, sier Shehzad Qazi, som er sjef for tankesmien China Beige Book i USA.

Han tror reell BNP-vekst kan ha vært så lav som 2 prosent i 2018.

John Hassler, som er professor i internasjonal økonomi ved universitetet i Stockholm tror situasjonen kan være enda verre.

– Det skulle faktisk ikke overraske om det er slik at Kina har nullvekst, sier han til Dagens Industri.

Bak tallene tror man at det skjuler seg en massiv arbeidsledighet som følge av handelskrigen mellom USA og Kina som ikke rapporteres. Samtidig melder en rekke internasjonale selskaper at de vil flytte fra landet.

Laveste på tre år

Ferske PMI-tall fra Kina viser at den kinesiske industrien trakk seg tilbake for tredje måned på rad i februar. Målingen er også den laveste på tre år, melder Marketwatch.

Tallene, som kommer fra det statlige statistikkbyrået, viser en industri PMI på 49,2, som er en nedgang fra 49,5 i januar.

Alle tall under 50 viser en tilbakegang, mens tall over viser vekst.

Aktiviteten utenfor industrien bakker også opp, men viser en vekst. Målingen kom inn på 54,3, sett opp mot 54,7 i januar. Fallet var større en ventet, spådommen på forhånd var en måling på 54,5.

Analytikere påpeker at målingene påvirkes av den kinesiske nyttårsfeiringen, som hvert år tar ned aktiviteten i den kinesiske økonomien, skriver Investing.com.

Andre faktorer som spiller inn er selvfølgelig handelskrigen mellom USA og Kina. Natt til torsdag kom det også signaler om at man er lenger unna en avtale enn signalene tidligere i uken ga inntrykk av.

Les også

Verste måned på tre år for kinesisk industri

Les også

– Vi kan ikke ofre Norges sikkerhet for handel med Kina

Les også

Storbritannia vil nekte kinesiske selskaper 5G-utbygging

Her kan du lese mer om