Italias kredittkarakter er nedgradert

Nå må italienske banker stille mere sikkerhet for sine lån.

NY UTFORDRING: Italienske banker, her representert ved krisebanken Monte Dei Paschi di Siena, få ren ny utfordring når den italienske stat nå er blitt nedgradert.

Foto: Luca Bruno AP
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Det kanadiske kredittvurderingsbyrået DBRS har fredag kveld nedjustert kredittkarakteren til Italia, eurosonens tredje største økonomi, fra «A(lav)» til «BBB(høy)».

Det skriver Financial Times.

I sin begrunnelse for nedgraderingen skriver DBRS at den reflekterer den politiske usikkerheten knytter til fremdriften i strukturelle reformer i landet, den fortsatte svakheten i bankvesenet og vedvarende svak økonomisk vekst i landet.

Ytterligere press på bankene

Det er ventet at en slik nedgradering vil legge et ytterligere press på italienske banker som allerede har store problemer med å opprettholde tilstrekkelig egenkapital.

Nedgraderingen innebærer, ifølge avisen, at italienske banker ikke får låne like mye som før med sikkerhet i sine beholdninger av italienske statsobligasjoner.

Den viser til beregninger fra analytikere i Rabobank som viser at bankene i Italia må stille statsobligasjoner for ytterligere 6,7 milliarder euro for å opprettholde innlånene de hadde før nedgraderingen.

Les også

Analytikere om italienske banker: Faren er ikke over

Mange ubetjente lån

Det gjør at det kan blir nødvendig med ytterligere redningspakker for landets banker enn de totalt 20 milliarder euroene regjeringen hostet opp med før jul.

Målet var først og fremst å gjøre noe med den svært prekære situasjonen i Monte dei Paschi di Siena. Banken, som sies å være verdens eldste, feilet i forsøket på å hente inn 45 milliarder kroner i privat kapital innen årsskiftet.

Flere italienske banker er inne i en vanskelig periode. Bankene har utlån på anslagsvis 360 milliarder euro som ikke blir betjent, og markedet regner med at den reelle verdien av disse lånene kun er på noen få titalls prosent.

Les også

Italias største bank vil hente 118 milliarder kroner

Mindre reformtempo

Krisen for italienske banker ble forsterket etter at tidligere statsminister Matteo Renzi gikk av etter å ha tapt en folkeavstemning om ny valg- og politiske reformer i landet.

Resultatet i folkeavstemningen og Renzis avgang ble sett på som en svekkelse av reformarbeidet i Italia.

Det førte også til at italienske banker umiddelbart fikk langt vanskeligere med å reise ny egenkapital i det internasjonale markedet.

DBRS viser også i sin uttalelse til at folkeavstemnjingen og Renzis avgang trolig vil gi mindre rom for reformer fremover og bruker det i sin begrunnelse for at de senker Italias kredittkarakter.

Les også

Italienske småsparere kan tape opp til 18 milliarder kroner

Les også

Italia med redningspakke for verdens eldste bank

Les også

Tror på euro-exit for flere land

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Italia
  2. Bank

Flere artikler

  1. Italias lånekostnader øker

  2. Analytikere om italienske banker: Faren er ikke over

  3. Folkeavstemning kan bety slutten for verdens eldste bank

  4. Håper oljesjeiker skal redde kriserammet storbank

  5. Krisemøte i verdens eldste bank etter Renzis valgnederlag