Kinesiske arbeidere kan få rett til å streike

Arbeiderne i den kinesiske storbyen Shenzhen kan for første gang få streikerett, tror en kinesisk menneskerettighetsgruppe.

Eugene Hoshiko
  • NTB
Publisert:

Streikerett blir ikke foreslått direkte, men er en svært nærliggende konklusjon i et nytt forslag til regler for arbeidslivet i storbyen Shenzhen sør i Kina.

Det er den folkevalgte forsamlingen i byen som har presentert regelverket med det omstendelige navnet "Utkast til regler for vekst og utvikling av harmoniske arbeidslivsforhold i Shenzhen spesielle økonomiske sone".

Dokumentet er ifølge den Hongkong-baserte menneskerettsgruppen China Labour Bulletin nyskapende. For første gang har de folkevalgte gjennomført en omfattende høringsrunde før forslaget ble ferdigskrevet.

30 dagers pause

Forslagets mest oppsiktsvekkende innhold er at det gir myndighetene i Shenzhen rett til å pålegge både arbeidere og arbeidsgivere en 30 dagers pause hvis en stor streik bryter ut. Pausen skal brukes til forhandlinger. Forslaget er helt nytt.

– Ved klart å fastsette både arbeidsgiveres og arbeideres plikter og rettigheter, har utkastet brakt streik og industriaksjoner innenfor lovens rammer, skriver China Labour Bulletin.

– Selv om utkastet ikke går så lang som å kalle en streik en streik, krever de ikke at fagforeningene skal hjelpe arbeidsgiverne med å få i gang arbeidet.

Forbudt

Streik er etter dagens kinesiske lovverk ikke tillatt, og ordet streik forekommer ikke. Den siste versjonen av fagforeningsloven fra 2001 pålegger tvert imot fagforeningen å bistå arbeidsgiveren "i arbeidet for å få i gang normal produksjon så snart som mulig" dersom det forekommer stopp i arbeidet eller gå-sakte-aksjoner.

Utkastet til nye regler i Shenzhen bruker uttrykket "harmoniske arbeidslivsforhold", og "harmonisk" har blitt et ord som stadig dukker opp om forskjellige forhold etter at president og partileder Hu Jintao lanserte målet å bygge et "harmonisk, sosialistisk samfunn" i Kina.

– I dagens Kina er arbeidsgiverne uten tvil den sterkeste parten. Opprettelse av mer harmoniske forhold i arbeidslivet må begynne med å justere maktbalansen mellom arbeidsgivere og ansatte, skriver China Labour Bulletin.

Spesiell sone

Shenzhen ligger nær Hongkong og var fram til 1979 bare en liten landsby. Da ble området pekt ut til å være Kinas første Spesielle økonomiske sone der kapitalistiske produksjonsmåter ble lovlige og tatt i bruk i stor stil.

Siden har det vært det hurtigst voksende området i Kina, og offisielt har byen i dag 9 millioner innbyggere. Mange mener det virkelige tallet er langt høyere.

Til E24-forsiden

Publisert:

Flere artikler

  1. Voksende kinesisk uro

  2. USA advarer Kina om nye sanksjoner etter bråk i Hongkongs folkeforsamling

  3. Varsler politisk streik mot regjeringen

  4. Uber og Lyft frykter nytt Biden-forslag

  5. Ansiennitet er urettferdig - spark heller 50-åringene