Derfor bør du vente med å avbestille Tyrkia-ferien

Hadde du planer om en Tyrkia-tur i nær fremtid? Selv om du har bestemt deg for ikke å reise bør du faktisk vente med å avbestille.

VOLDELIG KUPPFORSØK: Voldelige sammenstøt i Tyrkias hovedstad Ankara. Bildet er fra en eksplosjon ved presidentpalasset natt til lørdag.
Publisert:

– Jeg ville ventet med å avbestille, sier Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet til E24.

Charterturister med avreise til Tyrkia lørdag fikk kansellert sine reiser og får dermed pengene tilbake. Ingen av de store reiseselskapene vil imidlertid love at Tyrkia-kunder med avreise til uken får refundert pengene sine.

– Vårt neste fly går til Tyrkia på tirsdag, og den reisen vil gå som normalt med mindre reiserådet opprettholdes. Jeg har forstår hvis kundene ønsker å kansellere reisen, men da må de forholde seg til gjeldende avbestillingsregler, sier Mari-Anne Zachrisson i Ving til E24.

I det ligger det at man må betale for avbestilling av reisen i henhold til bestillingen som ble gjort.

Krav på pengene tilbake

Dersom Utenriksdepartementet fortsatt fraråder nordmenn å reise til Tyrkia når tirsdagen kommer, vil du imidlertid ha krav på pengene tilbake.

– Du har en lovfestet rett til å avbestille reisen hvis UD fraråder deg å reise, men spørsmålet her er om du kan bevise at du faktisk avbestilte på grunn av uro i landet. Dersom du venter med å bestille til du vet at reiserådet fra UD fortsatt gjelder, så har du krav på pengene tilbake uansett, sier Skaug Halsos.

Flere hundre skal være drept og tusenvis pågrepet etter kuppforsøket i Tyrkia natt til lørdag.

Sent fredag kveld besluttet UD å fraråde alle reiser til Tyrkia som ikke er strengt nødvendige. Det er uvisst hvor lenge dette reiserådet vil gjelde.

Heller ikke Apollo eller Star Tour gir pengene tilbake til reisende som ønsker å avbestille frem i tid.

Forsikringsselskapene lover mer

Det gjør imidlertid flere av de store reiseforsikringsselskapene. For mens reisebyråene ber kundene sine avvente og se om UDs reiseråd opprettholdes, lover flere av forsikringsselskapene å dekke avbestilling av reiser fremover i tid.

For turister som befinner seg i Tyrkia og ønsker å reise hjem, vil også reiseforsikring trolig være den enkleste løsninger.

Verken Apollo, Ving eller Star Tour vil dekke tidligere hjemreise for turister som ønsker å forlate Tyrkia. De påpeker at urolighetene stort sett har utspunnet seg i hovedstaden Ankara og storbyen Istanbul, og at charterreisemålene er roligere.

Eksperter: Slik kan kuppforsøket påvirke oljeprisen

Samtlige av forsikringsselskapene E24 har vært i kontakt med bekrefter imidlertid at de dekker tidligere hjemreise.

Det gjør de også for turister som reiser på egenhånd. Evakuering fra de mest utsatte områdene kan du også få dekket av forsikringsselskapet.

Les mer om hva forsikringsselskapene lover nederst i denne saken!

Innstilte fly gir refusjonsrett

Dersom du har kjøpt fly og hotell separat, er reiseforsikring trolig den enkleste løsningen, opplyser Skaug Halsos i Forbrukerrådet.

– Har du bestilt fly separat så avgjøres dine rettigheter av om flyet blir innstilt eller ei. Dersom det blir innstilt har du rett på full refusjon, sier han.

Her kan du lese mer om hvilke rettigheter du har hvis flyet blir kansellert.

Dette får du fra forsikringsselskapene

Tryg reiseforsikring dekker hjemturen for Tyrkia-reisende som ønsker å avbryte oppholdet og gir kompensasjon for tapte feriedager.

I tillegg dekker de avbestilling for folk som ønsker å avbestille Tyrkia-reiser senere i sommer, opplyser kommunikasjonssjef Ole Igrens til E24.

Gjensidige dekker evakuering og hjemreise for folk som befinner seg i Tyrkia, samt kompensasjon for tapte feriedager. Beløpet vurderes individuelt.

– I tillegg dekker vi avbestilling av ferier til Tyrkia frem til 30. juli eller så lenge reiserådet gjelder, samt ekstra utgifter for innhenting av reiseruten for de som ikke vil mellomlande i Tyrkia, sier informasjonsdirektør Øystein Thoresen i Gjensidige.

Europeiske dekker ekstrautgifter til reise og overnatting for kunder som ønsker å evakuere Ankara og Istanbul. De dekker imidlertid ikke avbestilling av reiser som er planlagt senere enn 18. juli med mindre reiserådet opprettholdes.

Da kuppforsøket ble satt i gang fredag kveld falt tyrkiske lire kraftig i kurs, og tyrkere strømmet til minibankene.

Les også

Erdogan på plass i Istanbul – fortsatt kaotisk i Tyrkia

Les også

Reiseselskapene innstiller alle fly til Tyrkia – Norwegian flyr som normalt

Les også

Slik kan oljeprisen påvirkes av Tyrkia-uro

Publisert: