Tysk inflasjon stiger til det høyeste på 29 år

Prisveksten i Tyskland gjør nok et byks i november, og overstiger fem prosent for første gang siden 1992.

HØY PRISVEKST i kjølvannet av pandemien er i ferd med å bli et problem både for forbrukere og Den europeiske sentralbanken.
Publisert:

Tysk inflasjon stiger til 5,2 prosent på årsbasis i november, opp fra 4,5 prosent måneden før, viser foreløpige tall fra Destatis. Det er det høyeste siden 1992, skriver AFP.

På forhånd var det ventet at årsveksten skulle komme opp i 5,1 prosent, ifølge Infront.

På EU-harmonisert nivå er en tyske inflasjonen på hele 6,0 prosent.

Det er særlig energiprisene som trekker opp, men statistikkbyrået peker også på at det i perioden man sammenligner med var svært lave priser, blant annet med midlertidig momsreduksjon. Innføring av CO₂-avgifter trekker derimot opp.

Les også

Rekordhøye strømpriser fortsetter å prege inflasjonen

Langt over målet

Prisveksten er dermed lang over målet til Den europeiske sentralbanken (ESB) på to prosent.

Høy inflasjon både i Europa og USA har ført til at stadig flere tviler på at prisveksten demper seg med det første, noe som kan bety at rentene må økes tidligere.

ESB-sjef Christine Lagarde har imidlertid gjort det klart at det ikke er sannsynlig med rentehevinger det neste året, da inflasjonen hovedsakelig er forbigående og knyttet til pandemieffekter.

«Å stramme inn pengepolitikken for tidlig ville bare gjøre presset på husholdningenes verre. Samtidig vil det ikke adressere de grunnleggende årsakene til inflasjonen, fordi energiprisene er globale og flaskehalser i forsyningsleddene ikke kan avhjelpes med ESBs pengepolitikk», sa hun i en tale for en drøy uke siden.

Renten i landene som bruker euro ligger på minus 0,5 prosent.

Her finner du tallene
Publisert: