USA unngår trolig nedstengning av statsapparatet

Senatet holder avstemning om et forslag som vil fortsette finansieringen av statsapparatet torsdag.

Senatet behandler et forslag om midlertidig finansiering av statsapparatet torsdag, samme dag som pengene løper ut. Partiene er ifølge Chuck Schumer, Demokratenes leder i Senatet, enige om forslaget, og det ventes dermed at en nedstengning blir unngått.
  • NTB
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Finansieringen utløper torsdag. Forslaget har støtte i begge partiene og betyr at en nedstengning av statsapparatet trolig unngås.

– Vi har kommet til enighet om en midlertidig løsning for å unngå en nedstengning. Vi stemmer over den i morgen tidlig, sa Chuck Schumer, Demokratenes leder i Senatet, sent onsdag.

Representantenes hus vil holde avstemning over forslaget, som vil sikre finansiering fram til 3. desember, like etter det er behandlet i Senatet. Det er bred støtte til forslaget i begge kamre, og det ventes at det blir vedtatt.

Bakgrunnen er diskusjonene om det såkalte gjeldstaket i USA, en grense for statsgjelden. Ettersom landet har underskudd på statsbudsjettet må dette taket heves.

Tror på løsning

Tidligere har finansminister Janet Yellen advart om at landets gjeld vil nå taket allerede 18. oktober, og at det må heves hvis USA skal fortsette å møte sine forpliktelser.

Ifølge Financial Times har Demokratenes lovforslag for å heve taket så langt blitt blokkert av Republikanerne.

Økonomer venter likevel at den politiske striden vil finne en løsning.

– Erfaring fra mange tilsvarende episoder i foregående år har vist oss at politikerne finner fram til en løsning i tolvte time. Dermed har virkningene på finansmarkedene av den politiske stillingskrigen stort sett vært forbigående, skrev sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets i en morgenrapport onsdag.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Demokratene vurderer grep for å hindre nedstengning av statsapparatet

  2. Enighet om midlertidig heving av gjeldstaket i USA

  3. Senatet godkjente midlertidig avtale for å unngå gjeldskrise

  4. Avtale i Kongressen om å heve gjeldstaket

  5. Senatet har godkjent USAs langtidsbudsjett