Skyhøye gasspriser presser blomsteraktører: – Helt absurd
(MONSTER): De skyhøye gassprisene legger press på en av Nederlands viktigste eksportnæringer. Familiebedriften Lugt omstiller seg for å overleve.
– Sammenlignet med to år siden er gass åtte ganger så dyrt. Det er helt absurd og vanskelig for oss å takle, sier Marcel van der Lugt.
Han står langs rekkene av rose-lignende blomster i grønt, rosa, lilla og rødt inne i familiebedriftens drivhus i byen Monster utenfor Haag.
Som følge av krigen i Ukraina har gassprisene steget voldsomt. Russland har kuttet gasseksporten til en rekke europeiske land, inkludert Nederland, og etterspørselen er større enn tilbudet.
Ifølge organisasjonen Glastuinbouw sto utgiftene til gass for 20 til 30 prosent av de totale kostnadene til drivhusdyrkere i Nederland i 2020.
– Nå kan det være opp til 60 til 70 prosent av utgiftene, sier Alexander Formsma, energispesialist i organisasjonen, som fungerer som et nettverk for drivhusdyrkere i Nederland.
– En ny normal
Nederland er verdens største eksportører av kuttede blomster.
I 2020 eksporterte Nederland blomster til en verdi av nærmere 40 milliarder kroner, ifølge analysebyrået OED.
– Vi har vært vant til det vi vil kalle normale gasspriser i flere tiår. Denne energikrisen skaper en ny normal i vår sektor på en måte som ingen helt har oversikt over ennå, sier Formsma fra Glastuinbouw.
Han mener drivhussektoren i Nederland har noen tøffe år i vente.
– I fjor vinter så vi at drivhusdyrkere brukte mindre lys enn vanlig, og enkelte drivhus var helt mørke, sier Formsma.
– Jo lenger denne krisen varer, jo flere selskaper vil lide.
60 millioner blomster ut
Inne i et varehus hvor blomster kuttes, pakkes og oppbevares, tørker Marcel van der Lugt vekk noen svettedråper som har samlet seg i pannen. Han er en av tre brødre som har overtatt familiebedriften fra forrige generasjon.
Lugt Lisianthus har holdt det gående i over 100 år, og brødrene vil ikke legge driften på hylla. Men utfordrende er det, innrømmer van der Lugt. Ettersom prisene på gass har steget til nye rekordnivåer, har også gjødsel blitt dyrere.
– Prisene har doblet seg, og du blir glad så lenge du får tak i noe, sier van der Lugt og sukker.
– Men vi er heldige som har et godt marked og som selger blomster til store deler av verden, sier van der Lugt.
Familiebedriften eksporterer rundt 60 millioner stilker hvert år til ulike forhandlere i Europa, inkludert Mester Grønn i Norge. Rundt 10 prosent av blomstene går til Frankrike, 15 til Tyskland, 10 til England, og 8 prosent til Skandinavia.
Effektiviserer for å overleve
Selv om familien opplever etterspørselen som høy, veier de økende utgiftene til gass og strøm tungt. For å kutte ned på kostnadene har brødrene tatt en rekke grep.
Et automatisk system gjør at rosa lys fra taket i drivhuset skinner sterkt når strømprisene er lave, og demper seg når prisene galopperer oppover. Mindre effektive lyspærer har blitt byttet ut med ledlys.
– Led-lampene er mye mer effektive, og vil hjelpe oss med å spare på strømutgiftene. Vi har også investert i grunnvarme og varmepumper, sier van der Lugt.
Familien investerer i alt de kan for å effektivisere driften.
– Det er nødvendig for å holde kostnadene nede, sier han og viser frem hvordan det utspiller seg i praksis:
Blomsterfrø importeres fra Japan, og små stiklinger vokser seg tre uker gamle før de kommer til Lugt Lusiantus. Fra stiklingene er plantet, tar det kun to måneder før en blomst er klar til å plukkes.
I det store drivhuset jobber et titalls arbeidere fra Øst-Europa med å kutte stilker med knopper som er delvis utsprunget. Deretter legges blomstene på et rullebånd som går under bakken og som dukker opp på den andre siden av varehuset. Der pakker arbeidere inn blomstene i plast og setter dem i kasser.
Prisene øker
– For øyeblikket er lisianthus en populært blomstertype, sier van der Lugt. Han står rakrygget i pakkerommet med en turkis T-skjorte med familienes logo på brystet.
Sammen med forretningspartnerne i Japan, har Lugt-familien forsket på ulike versjoner av lusianthus-blomsten, og funnet en type som varer lenger enn andre lignende blomster.
– Det har igjen økt prisene, sier van der Lugt.
– Så dere vil overleve energikrisen?
– Vel, sier han og trekker på det.
– Man kan aldri være sikker. Ser vi på sist vinter solgte en rekke selskaper færre blomster, volumet var lavt og etterspørselen høy, derfor ble prisene gode. Men vi må se an situasjonen. Russland kan stenge av gassen helt eller så kan det bli fred i september. Det er umulig å si.
– Det er mulig at etterspørselen vil gå ned når folk får dårligere råd, men vi har en stabil kundebase og jeg tror uansett at folk vil fortsette å kjøpe blomster.