Nytt dobbelt rentehopp fra den europeiske sentralbanken

Den europeiske sentralbanken hever renten med 0,5 prosentpoeng for andre gang på rad.

Publisert:

Den europeiske sentralbanken (ESB) er i likhet med andre vestlige sentralbanker godt i gang med å heve styringsrenten for å forsøke å kjøle ned økonomien.

Torsdag kunngjør ESB-sjef Christine Lagarde nok en renteheving for eurosonen og styringsrenten heves med 0,5 prosentpoeng, en såkalt dobbel renteheving, til 2,5 prosent.

Det er i tråd med estimater innhentet av Bloomberg. 0,5 prosentpoeng omtales ofte som «dobbel renteheving» fordi sentralbanker vanligvis hever renten med 0,25 prosentpoeng av gangen.

Sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland.

– Hvorfor hever sentralbanken renten med 0,5 prosentpoeng?

– Inflasjonene er altfor høy. Det er fortsatt høy temperatur i økonomien selv om farten har sakket av betraktelig. Det er også en klart økende tendens i lønningene, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Varsler ytterliggere rentehevinger

ESB skriver at den venter å heve renten med ytterliggere 0,5 prosentpoeng i mars til tre prosent.

– Vi vet at vi ikke er ferdige, sier ESB-sjef Christine Lagarde på en pressekonferanse etter rentebeslutningen.

Sentralbanksjefen spør retorisk om hva som skjer etter den ventede rentehevingen i mars. Betyr en ytterliggere økning på 0,5 prosentpoeng at toppen er nådd?

– Nei, nei, nei, sier hun som svar på sitt eget spørsmål.

«Sentralbanken vil holde kursen og heve rentene betydelig i et jevnt tempo og holde dem på nivåer som er tilstrekkelig restriktive for å sikre en retur mot en inflasjon på to prosent», skriver ESB i en pressemelding.

Sentralbanken skriver at den vil vurdere «den påfølgende banen for pengepolitikken» etter den ventede rentehevingen i mars.

– Etter å ha hevet 50 basispunkter i mars vil de vurdere hvordan den videre veien i pengepolitikken vil være fremover. De lar det stå litt åpent. Det er kanskje derfor euroen svekker seg litt. Jeg hadde ventet at de skulle vær enda mer kraftige i signalene, sier Haugland like etter rentebeslutningen.

I sommer ble styringsrenten økt for første gang siden 2011, og har etter det blitt hevet med 0,75 prosentpoeng to ganger, og nå to ganger med 0,5 prosentpoeng.

Kamp mot prisveksten

Inflasjonen (prisveksten) er fortsatt skyhøy i store deler av verden og Europa. I desember kom prisveksten i eurosonen inn på 9,2 prosent målt mot samme måned i 2021. I november lå tallet på 10,1 prosent.

Inflasjonen falt i eurosonen til 8,5 prosent i januar, ifølge Eurostat.

– Prisveksten hoder seg høy. Det er et dilemma for den europeiske sentralbanken, sa sjeføkonom i Danske Bank til E24 i slutten av januar.

Høy inflasjon kombinert med lavere aktivitet i økonomien kan gi det økonomene omtaler som stagflasjon.

– Det lukter litt stagflasjon. Det er det alle frykter, at det skal bli lavere aktivitet og høy inflasjon, sa Jullum.

Publisert: