Sjefanalytiker etter rentebeslutning: – Den siste viktige sentralbanken som snur

Det blåser en haukete vind over mange av verdens sentralbanker. Tirsdag nådde den Sverige.

SUPERDUE: Sentralbanksjef Stefan Ingves har kuttet og kuttet og kuttet den svenske styringsrenten til rekordlave minus 0,5 prosent. Tirsdag kom det mange betrakter som et vendepunkt.
Publisert: Publisert:

Tirsdag signaliserte Sveriges sentralbank at renten ble holdt uendret på minus 0,5 prosent, men den fjernet den såkalte «hengekøyen» i rentebanen.

Det betyr at det nå ikke lenger er mer sannsynlig at renten skal ned, enn at den skal opp.

Dette blir tolket som et «haukete» skritt. Fagsjargongen «duete» signaliserer at sentralbanken ønsker å senke renten raskt eller holde den lav, mens «haukete» betyr at sentralbanken ønsker rentene raskere opp.

Ved en pressekonferanse tirsdag formiddag sier sentralbanksjef Stefan Ingves følgende:

– Det er blitt litt lavere sannsynlighet for rentekutt enn tidligere. Vi regner med å øke renten ved midten av neste år, og deretter vil vi heve den gradvis, sier Ingves.

I sin prognose hevet Riksbanken tirsdag bunnpunktet for rentebanen fra minus 0,53 til minus 0,50 prosent. Dette indikerer at sentralbanken mener at bunnen er nådd.

FJERNET HENGEKØYE: Den svenske sentralbanken fjernet tirsdag den såkalte hengekøyen (rød stiplet linje) i sin prognose.

Ingves understreker han at inflasjonsmålet på 2 prosent har vært gunstig for svensk økonomi, og er verdt å forsvare.

– For at vi skal kunne fortsette å være i nærheten av inflasjonsmålet, er det nødvendig at vi fortsetter med en ekspansiv pengepolitikk, sier Ingves.

Han mener at det finnes grunn til å være forsiktig og ikke heve renten for tidlig.

Sentralbanken har nemlig slitt med at aktørene i Sveriges økonomi har mistet tillit til inflasjonsmålet, etter at prisveksten i årevis har ligget langt under målet.

– Går mot slutten

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets sier til E24 at Riksbanken tirsdag tok første steget mot en mer normal pengepolitikk.

– Det kan tas som et tegn på at til og med Riksbanken innser at tiden med ytterligere stimulanser går mot slutten, sier Bruce til E24.

Sjefanalytikeren mener at Riksbanken passer inn i rekken av viktige sentralbanker som har indikert at vi etter hvert må forvente tilstramminger.

– Riksbanken er den siste viktige sentralbanken som snur til en mer nøytral holdning, sier Bruce.

Han peker samtidig på at noen sentralbanker med amerikanske sentralbanken (Fed) i spissen, allerede har begynt å fjerne stimulanser.

Les også

Riksbanken holder renten uendret

– ESB har allerede uttrykt nøytral holdning, og har indikert at det kan bli snakk om nedtrapping av kjøp av obligasjoner, sier Bruce.

Bruce peker på at det har vært vanskelig å forstå Riksbanken, sett i lyset av at svensk økonomi går veldig bra, og at inflasjonen ikke er langt unna målet på 2 prosent.

Han mener at markedet var veldig godt forberedt på signalene fra Riksbanken tirsdag.

– Den svenske kronen har svekket seg noe, men det er marginalt, sier Bruce.

– En form for normalisering

Nylig signaliserte den europeiske sentralbanken (ESB) og deretter også Norges Bank at det er like sannsynlig at renten skal opp som at den skal ned fremover.

Sentralbanksjef Mark Carney i Bank of England uttalte i forrige uke Carney at han vil stemme for en strammere pengepolitikk dersom investeringene tar seg opp.

Les også

Nå er svenskekronen snart like mye verdt som den norske

Den amerikanske sentralbanken (Fed), har hevet rentene.

– I et lengre tidsperspektiv går vi mot en form for normalisering, men takten er forskjellig mellom oss og for eksempel Fed, sier Ingves.

– Kronesvekkelse kan tyde på at markedet ventet signaler om renteheving tidligere

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener at signalene fra Riksbanken var ganske godt i tråd med det markedet forventet i forkant.

– Det vi ser er at den svenske kronen svekker seg etter kunngjøringen av beslutningen. Det kan tyde på at markedet hadde sett for seg at Riksbanken ville fremskyndet tidspunktet for neste renteøkning, sier Haugland.

Men Riksbanken beholdt i dag prognosen om første renteheving uendret. Den svenske sentralbanken ser for seg at styringsrenten vil bli hevet først i midten på neste år.

Samtidig mener hun at markedet ser ut til å ta dette med et gjesp.

– Riksbanken benyttet seg av det rommet som er blitt skapt av ESB og Norges Bank, da disse endret guidingen for rentene sine, sier Haugland til E24.

Les også

Snakket statspapirene til bunns tross forsøk på brannslukking

Les også

Analytiker: Nå kan kronerushet komme

Les også

Så svak krone spår Olsen

Publisert:

Her kan du lese mer om