Professor om det politiske dramaet i Italia: – Sannsynlig med nyvalg i august

Det vil svekke troverdigheten til populistpartiene om de ikke går imot den påtroppende statsministeren Carlo Cottarelli, tror BI-professor Nick Sitter. Derfor går det sannsynligvis mot nyvalg allerede i august.

OPPDRAG: Økonomen Carlo Cottarelli får i oppdrag å danne italiensk regjering, men varsler nyvalg hvis han ikke får nasjonalforsamlingens tillit.

Foto: Angelo Carconi AP
Publisert:

Arbeidet med å få på plass en regjering i Italia tok en ny vending i helgen, da Italias president Sergio Mattarella satte foten ned for utnevnelsen av Paolo Savona som ny finansminister.

Mandag ble det klart at Mattarella har gitt den EU-vennlige økonomen Carlo Cottarelli i oppdrag å danne ny regjering frem til nyvalg i 2019.

Cottarelli vil imidlertid be om tillit i parlamentet for at han skal kunne sitte helt til neste år. Får han ikke tillit, blir det nyvalg allerede i høst.

BI-professor Nick Sitter, ekspert på politisk økonomi og euroskeptisisme, tror det er en sjanse for at nettopp det vil skje.

– En skulle tro at Ligaen og Femstjernersbevegelsen ikke vil gi sin støtte til et forretningsministerium. Lar de være å gå imot ham, gir de en indirekte støtte, og det vil i så fall svekke deres troverdighet, sier Sitter.

«Folket mot palasset»-kampanje

Etter ti uker med forhandlinger, hadde de to populistpartiene Femstjernersbevegelsen (M5S) og Ligaen lykkes med å bli enige om en regjeringsplattform og lanserte akademikeren Giuseppe Conte som statsministerkandidat. Han trakk seg imidlertid da Savona ble vraket fra regjeringssamarbeidet.

Les også

Stusser over Italia-markedsløft: – Torpederingen er neppe godt nytt

Sitter tror de populistiske partiene kan styrke sin posisjon ytterligere frem mot et nyvalg, såfremt de ikke gir sin støtte til en teknokratisk regjering.

– Jo lenger et forretningsministerium varer, jo mer vil det styrke troverdigheten til populistene, og de kan spille på at «presidenten setter sine preferanser over folkets», sier han.

– De populistiske partiene har spilt kortene sine godt og klart å forhandle frem et regjeringsalternativ. Nå er det sannsynlig at de vil gå til nyvalg på en slags «folket mot palasset»-kampanje, sier Sitter og refererer til Mattarellas veto.

Han tror hendelsen splitter italienerne.

– Mange frykter nok at populistpartiene nettopp vil spille på en «anti-elite»-kampanje og dermed vinne oppslutning, sier Sitter.

Det demokratiske partiet vil kunne miste stemmer til de to populistiske partiene Ligaen og Femstjernersbevegelsen, tror Sitter.

Berlusconi-joker

Den store jokeren er imidlertid den tidligere statsministeren Silvio Berlusconi, og hvorvidt han vil gi sin støtte til den teknokratiske regjeringen eller ikke.

EKSPERT PÅ EUROSKEPTISISME: Professor Nick Sitter ved BI.

BI

– Det blir svært spennende å se hvordan han vil reagere, sier Sitter, og legger til at Berlusconis reaksjon kan være avgjørende for hvor stor oppslutning partiet hans, Forza Italia, får fremover.

– Partiet hans er også populistisk, men har fremstått mest som et ordinært sentrum-høyre-parti i det siste. Det blir spennende å se hvorvidt partiet klarer å hoppe på den populistiske bølgen, sier Sitter.

Samtidig sier Ligaen-leder Matteo Salvini at dersom Berlusconi gir støtte til Cottarellis teknokratiske regjering, betyr det slutten på alliansen de har hatt med Forza Italia.

Salvini utelukker imidlertid ikke at Ligaen og Femstjernersbevegelsen kan tenke seg å stille som allianse ved neste valg.

Kan gi store spenninger i EU

Det mest sannsynlige utfallet er likevel at Ligaen og Femstjernersbevegelsen får flertall, tror professoren. Selv om samarbeidet blant annet hviler på en uttalt euroskeptisisme, tror ikke Sitter at Italia vil trekke seg fra eurosamarbeidet som en direkte konsekvens av valget.

– Jeg tror ikke vi vil se euro-bortfall i første omfang. Partiene er euroskeptiske, men har tonet det ned den siste tiden. Det jeg heller tror vi vil se er et EU-samarbeid under press, og at Italia på sikt går ut av euroen som en del av at Europa slår sprekker.

Les også

Giuseppe Conte gir opp forsøket på å bli statsminister i Italia

Sitter mener de mest spennende spørsmålene i EU og Europa nå ikke nødvendigvis er knyttet til brexit, men heller til det nye syvårsbudsjettet som EU-landene skal forhandle frem for perioden 2021 til 2027.

– Hvis Italia får populistisk regjering, er det sannsynlig at de vil havne på ungarsk og polsk side i EU-forhandlingene, altså blant dem som vil ha penger ut av EU, men utfordrer EU-reglene. Jeg tror vi vil se en økt spenning mellom disse landene og bidragsyterne etter hvert. Oppsummert er jeg nok mer bekymret for hvordan en populistisk regjering i Italia vil påvirke de spenningene i EU enn hva jeg er for at Italia skal trekke seg fra euroen, sier Sitter.

Han legger til at populistpartienes ønske om å innføre en garantert minstelønn til alle fattige og en falt skatt antagelig uansett vil føre til at Italia på sikt havner utenfor euroen.

– Det er eneste logiske konsekvens. Men det er mer et problem som vil komme i løpet av et år eller to, enn om en måned eller to, sier Sitter.

Les også

– Presidentens torpedering er neppe godt nytt

Les også

Nyvalg eller teknokratregjering i Italia

Les også

Giuseppe Conte gir opp forsøket på å bli statsminister i Italia

Her kan du lese mer om