Brexit har kostet britene 5,3 milliarder – i uken

Den britiske økonomien ville sett en mye friskere vekst dersom brexit-avstemningen for to år siden hadde endt med nei til å forlate EU, mener forskningsgruppe.

KOSTER: Brexit har kostet mye for britisk økonomi så langt, ifølge en fersk studie.

KOSTER: Brexit har kostet mye for britisk økonomi så langt, ifølge en fersk studie.

Foto: Rui Vieira AP
Publisert:

Storbritannias beslutning om å forlate EU har kostet britiske myndigheter 500 millioner pund i uken, ifølge en fersk studie som kom søndag, skriver Reuters.

Det tilsvarer 5.334 millioner kroner.

Senter for europeisk reform, en forskningsgruppe med fokus på EU, mener den britiske økonomien er omtrent 2,5 prosent mindre nå enn det ville ha vært dersom britene stemte nei til å forlate EU i juni 2016.

Totalt skal 26 milliarder pund være tapt fra den britiske statskassen sammenlignet med en situasjon hvor brexit ble avfeid, tilsvarende 500 millioner i uken. Og tallet vokser, ifølge studien.

Les også

Derfor vil ikke EU gi May avtalen hun drømmer om

Selskapene holder igjen i påvente av utfall

Senteret har laget en modell som viser et anslag for økonomiens tilstand dersom britene hadde bestemt seg for å bli værende i EU.

Analysen er basert på 22 andre avanserte økonomier som ligner Storbritannia, og hvordan de har gjort det i tiden siden folkeavstemningen, hvorpå dette er blitt sammenlignet med de faktiske tallene for britisk økonomi.

Annonsørinnhold

I første halvår i år vokste den britiske økonomien i den tregeste farten siden andre halvdel av 2011. Selskapene kuttet i investeringene, som kan tyde på at de holder igjen litt i påvente av brexit-utfallet.

I forkant av folkeavstemningen ble argumentet om at Storbritannia ville dra økonomiske fordeler av en skilsmisse med EU brukt av tilhengerne, ettersom de dermed ikke lenger vil behøve å sende 350 millioner pund i uken til EU.

Tilhengerne mener imidlertid også at virkningene på lang sikt vil være positive, ettersom landet vil kunne sette sine egne regler i større grad.

Les også

Brexitsamtalene fortsetter i det stille

Les også

Sunday Times: Presset May forbereder nyvalg i november

Her kan du lese mer om

Annonsørinnhold