Massive reformprotester i Frankrike: – Macron har veldig mye å tape på å gi etter

President Emmanuel Macron har i vinter og vår blitt møtt masseprotester mot reformer.

PROTESTER: Fagforeningsmedlemmer og studenter protesterte mot president Emmanuel Macrons reformer ved en demonstrasjon i Paris 19. april.
  • Johan Nordstrøm
Publisert:

Franske jernbaneansatte streiker to dager i uken i protest mot planlagte reformer. Studenter protesterer mot utdanningsreform, og i løpet av de to siste månedene har Air France-ansatte streiket 11 dager med krav om bedre lønn.

En fersk spørreundersøkelse viser at 61 prosent i Frankrike ønsker at regjeringen gjennomfører reformen av det statlige jernbaneselskapet SNCF som annonsert, uten å gi etter for protester og streiker, skriver Le Figaro. Og mer enn annenhver (54 prosent) franskmann mener at streiken ikke er berettiget.

Statsminister Édouard Philippe skal møte fagforeningene til de ansatte i det statlige jernbaneselskapet SNCF, melder AFP.

– Er villig til å betale prisen

Raino Malnes, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, mener at Macron vil stå løpet ut for å få gjennomført reformene og er villig til å betale prisen i form av sosial uro.

– Macron har veldig mye å tape på å gi etter for fagforeningene på en måte som monner. Jeg tror ikke han vil gi etter med mindre det blir en alvorlig krise som i 1968, sier Malnes til E24.

Han viser samtidig til at for Macron vil det være risikabelt å gi etter nå med tanke på den neste store striden – pensjonsreformen.

President Emmanuel Macron gikk til valg på å blant annet liberalisere franske arbeidslivsbestemmelser for å redusere arbeidsledigheten.

Malnes mener at siden Macron hadde varslet dette før valgt, førte endringen av arbeidsmiljøloven til begrensede protester.

– Macron har redusert stillingsvernet til ansatte ved å gjøre det lettere å ansette folk og så si dem opp, det hadde han mandat til. Men nå tar han et skritt videre og vil fjerne særrettigheter for ansatte i det statlige jernbaneselskapet SNCF. Det varslet han ikke før valget. I tillegg vil han endre på opptaksreglene til høyere utdanning, sier Malnes til E24.

Les også

Streiker lammer fly- og togtrafikken i Frankrike

Mindre populær blant velgere på venstresiden

Han peker på at Macron er blitt mindre populær blant velgere på venstresiden som valgte ham i mangel på noe bedre alternativ.

– Macron har mistet oppslutning blant velgere som normalt ville stemt på sosialistpartiet, og er blitt mer populær blant velgere på høyresiden, sier Malnes.

I fjor vant Emmanuel Macron presidentvalget i andre omgang med 66,1 prosent av stemmene samtidig som motkandidaten Marine Le Pen fikk 33,9 prosent. Men i første omgang fikk han kun 24 prosent av stemmene.

– I første runde var det hovedsakelig velgere på høyresiden som stemte på ham. Men i andre omgang stemte mange fra venstresiden på ham for å unngå at Marine Le Pen skulle bli president, sier Malnes.

FÅR MOTSTAND: Frankrikes president Emmanuel Macron har fått ros utenfor eget land for hvordan han har opptrått internasjonalt. Men på hjemmebane møter han motbør.

Den franske samfunnsøkonomen Thomas Piketty mener at Macrons forslag om å senke bedriftsskatten fra 33 prosent til 25 prosent er en gavepakke til de rike, som han mener allerede har tjent uproporsjonalt mye på de siste tiårenes økonomiske vekst.

– I de rikeste landene har arbeiderklassen utviklet en følelse av å ha blitt sviktet. Dette nører negative holdninger om globalisering og innvandring, skrev Piketty i sin spalte i Le Monde i desember i fjor.

Beskyldt for å være de rikes president

Malnes viser til at Macron mener at statlige engasjementer bør bygges ned og at et mer fleksibelt arbeidsmarked er måten å skape vekst og velstand på.

– Macron er en sentrum-høyre politiker som er en økonomisk liberaler av renskåret karakter, sier Malnes.

Fra venstresiden er Macron blitt beskyldt for å være de rikes president.

I et direktesendt intervju 12. april i det franske nyhetsprogrammet «13 heures», avviste Macron at han er en president for den rike eliten.

Jeg er president for alle franskmenn. De rike klarer seg veldig godt på egen hånd, de trenger ikke noen president, sa Macron.

I valgkampen i fjor annonserte Emmanuel Macron at han blant annet ville gjennomføre en arbeidslivsreform, en utdanningsreform og kutte i formuesskatten.

Macrons parti, Republikken på vei, vant en klar seier i parlamentsvalget i fjor. Dermed skaffet Macron seg et flertall bak seg for å få gjennomslag for de reformene i fransk arbeidsliv og økonomi som han har foreslått.

Les også

Merkel og Macron advarer Trump mot handelskrig

– Har gjennomført mye

Postdoktor Marte Mangset ved OsloMet mener Macron har fått til mye mer etter at han kom til makten, enn mange presidenter før ham.

– Han har gjennomført mye av arbeidslivsreformen. Han har kuttet i formuesskatten. Og han har gjennomført mye av styrkingen av yrkesutdanningen, sier Mangset til E24.

Samtidig viser hun til at det ikke ble så store protester som mange trodde.

– Mange som har vært motstandere av reformer er mer modne for reformer nå. Det er en endring i samfunnsforståelsen i en mer økonomisk liberal retning, sier Mangset.

Hun peker imidlertid på at streikene og protestene fra fagforeningsmedlemmer og studenter viser at det ulmer i Frankrike.

– Jeg tror Macron vil møte på mer motstand fordi han i mindre grad fører den balanserte politikken mellom liberalisering og samtidig beskyttelse av svake, som han signaliserte før valget. Det har blitt mest liberalisering, sier Mangset.

Samtidig trekker hun frem at studentforeninger og fagforeninger ikke ha klart å danne en felles front mot reformene, og derfor har Macron klart å forhandle. Det var det han gjorde for å få gjennom endringer i arbeidsmiljøloven i fjor.

Rammer den franske økonomien

Streikene påvirker den franske økonomien negativt. Hardest rammes reiselivsnæringen.

Daglig leder Vanguelis Panayotis i MKG Consulting mener at antallet overnattinger på hoteller utviklet seg bra til slutten av mars, og i april har det vært en dårligere utvikling enn forventet.

– Antall overnattinger på hoteller falt mellom 4 til 8 prosent i april, i forhold til forventningene, sier Panayotis til Le Monde.

Les også

Macron gjør endringer i regjeringen

Les også

Macron vinner i valg med dårlig oppmøte

Les også

Macrons parti danket ut rivalene i Frankrike

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Frankrike
  2. Emmanuel Macron

Flere artikler

  1. Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform

  2. Frankrikes generalstreik kan bli den største på flere tiår

  3. Streiker lammer fly- og togtrafikken i Frankrike

  4. Fransk streik lengste på over 30 år

  5. Frankrike utsetter avgiftsøkninger etter massive protester