Macron anklager Le Pen for å ønske økonomisk krig

Frankrikes uavhengige presidentkandidat Emmanuel Macron angrep høyrepopulisten Marine Le Pens planer om å skrote euroen i tirsdagens TV-sendte debatt.

FRYKTER REDUSERT KJØPEKRAFT: Emmanuel Macron er ikke enig med Marine Le Pen om at franc burde erstatte euroen etter valget.

Foto: Lionel Bonaventure AFP
  • NTB
Publisert: Publisert:

Det er bare knappe tre uker til første valgomgang går av stabelen 23. april. De siste meningsmålingene tyder på at Macron og bevegelsen En Marche! (Fremad!) leder med en oppslutning på 26 prosent, med Le Pen fra Nasjonal front hakk i hæl med 25,5 prosents oppslutning.

De to favorittene havnet fort i tottene på hverandre under gårsdagens TV-debatt.

Heftig

Macron gikk deretter løs på det som regnes som ett av Le Pens svake punkter: planen om å skrote euroen og gjeninnføre franske franc.

– Det du foreslår, madame Le Pen, er å redusere det franske folks kjøpekraft, for å gå vekk fra euro vil for sparere og arbeidere bety redusert kjøpekraft, sa Macron.

Meningsmålinger viser at en tredel av det franske folk ønsker å kvitte seg med euroen.

Macron anklaget videre Le Pen for å ønske en økonomisk krig med nabolandene og smurte på med anklager om at nasjonalismen vil splitte Europa. Macron trakk også fram Le Pens far og forgjenger Jean-Marie Le Pen, noe som sjelden skjer.

– Du gjentar løgnene vi har hørt i 40 år og som vi hørte fra faren din, sa han.

Le Pen lot seg ikke vippe av pinnen under angrepene og snakket om nedleggelser av franske arbeidsplasser, den islamske fare og hvordan innvandrere utvanner den franske identiteten.

Les også

Her er Le Pens plan for Frankrike: – EUs fremtid har aldri sett mer usikker ut

Småkaotisk

I debatten tirsdag deltok alle de elleve kandidatene og var bevilget 17 minutter hver til å redegjøre for sine synspunkter på de tre temaene arbeid, sikkerhet og sin foretrukne sosiale modell. Den TV-overførte debatten framsto likevel til tider som kaotisk, tidvis dominert av flere av de mindre kandidatenes synspunkter.

Det er første gang valgkampen organiseres på denne måten, og tanken er at kandidatene med mindre oppslutning skal få mulighet til å vise seg fram på linje med de store. En som virkelig trengte å vise seg tirsdag, er høyrekandidaten François Fillon fra Republikanerne.

Les også

Fillon betalte millioner i lønn til kona

– Det kreves styrke for å lede Frankrike, og den styrken har jeg, hevdet Fillon i sin presentasjon. Han sier han vil investere i ny teknologi og kvitte seg med begrensninger i jordbruket.

Første valgrunde er 23. april. Hvis ikke én av kandidatene får mer enn 50 prosent av stemmene da, blir det en ny valgomgang 7. mai mellom de to kandidatene som får flest stemmer i første runde.

Les også

EU-budsjettet kan bli rasert av brexit

Les også

Kilde: Siktelse mot François Fillons kone

Les også

May led sitt første brexit-nederlag

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Frankrike
  2. Marine Le Pen
  3. Presidentvalget i Frankrike
  4. Internasjonal politikk

Flere artikler

  1. Jevnt fransk president-race gjør selv meningsmålerne usikre

  2. «Ikke sikkert euroen består i 2019»

  3. Fillons dyre dresser skal etterforskes

  4. Eksperter: – Jo da, Le Pen kan vinne valget i Frankrike

  5. Macron og Le Pen størst oppslutning