Abes vekstpakke skuffer markedet

For lite «rent vann» i den japanske regjeringens planer for å stimulere veksten i den japanske økonomien.

TREFFER HAN?: Statsminster Shinzo Abe jobber med en ny vekstpakke for den japanske økonomien. Her fra et besøk i Mongolia tidligere i juli.
Publisert:

Finansmarkedet har ventet på en agressiv tiltakspakke fra den japanske regjeringen for å få i gang den økonomiske veksten i Japan igjen.

Men hvis hva den japanske avisen Nikkei skriver tirsdag morgen er riktig, kan det vise seg at forventingene til statsminister Shinzo Abe og hans regjering har vært for høye.

Nikkei skriver at pakken inneholder 6.000 milliarder yen (491 milliarder kroner) i økte offentlige utgifter de neste årene, hvilket er dobbelt av det som opprinnelig var planlagt.

Inkludert nye låneordninger rettet mot næringslivet blir pakken på over 20.000 milliarder yen (1.640 milliarder kroner).

Les også

Kraftig yen-styrkelse etter helikopter-nei

Men det er rene offentlig utgifter markedet mener økonomien trenger for å vokse.

Marketwatch skriver tirsdag morgen at først styrket seg mot dollar etter at artikkelen i Nikkei ble kjent, men at kursen raskt falt tilbake igjen.

Lite forbruk

De skriver at det er en økende oppfatning om at det «rene vannet» i vekstpakken, altså den delen som omfatter direkte forbruk fra lokale og sentrale myndigheters side, vil være for lite.

– Hvis du leser artikkelen grundig, så ser man at det er snakk om forbruk over flere år og ikke i et enkelt år, sier valutastrateg Daisaku Ueno i Mitsubishi UFJ Morgan Stanley.

Han mener at selv om hele pakken virker stor, så blir det årlige merforbruket ikke så betydningsfullt.

Etter at statsminister Abe og hans koalisjonsregjering vant valget i Japan i begynnelsen av juli økte forventningene om nye tiltak for å få fart på den japanske økonomien.

Les også

Venter desperat vekstgrep: Tror Japans statsminister vil dele ut penger til folket

Før valget lovet Abe «å ta brede og modige grep» for å få fart på økonomien.

Han har allerede trukket tilbake en varslet økningen av den japanske momsen.

Høye forventninger

Det ble også spekulert i om den japanske regjeringen ville gå så langt at de kom til å dele ut egne kuponger til borgerne som de ville kunne bruke til å foreta innkjøp innen en viss dato.

Noe som minner om det fagfolk kaller «helikopter-penger».

Alt for å får opp veksten i landet.

Men etterhvert har forventningene avtatt og hvis opplysningen i artikkelen i Nikkei tirsdag morgen, vil det offentlige merforbruket bli langt mindre enn det som var ventet for kun noen uker siden.

Den japanske økonomien har slitt med lav og til dels negativ vekst og deflasjonstendenser helt siden 1990-tallet.

Den japanske sentralbanken har langt på vei verdensrekord i kvantitative lettelser i form av kjøp av statsobligasjoner. Styringsrenten er også blitt negativ.

Sentralbanken i landet har møte senere denne uken.

Les også

Japanske yen på sterkeste nivåer siden høsten 2014

Les også

Den japanske ministeren for økonomi og finanspolitikk går av

Les også

Abe vil, men får det ikke til

Publisert:

Her kan du lese mer om