- Afrika blir plyndret

Skatteunndragelser, internprising og avtaler inngått under bordet. Alt dette plyndrer Afrika for mer penger enn man mottar i bistand og utenlandske investeringer til sammen.

KRITISK: Tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan, har ledet et utvalgsarbeid som konkluderer med at ulovlige og lyssky pengeoverføringer ut av verdensdelen, koster Afrika mer enn det man får inn i form av bistand og utenlandske investeringer.
Publisert: Publisert:

Det er konklusjonen i siste utgave av den årlige Africa Progress Report.

Rapporten er laget av et utvalg ledet av den tidligere generelsekretæren i FN, ghanesiske Kofi Annan.

- Afrika taper dobbelt så mye på disse smutthullene, som de mottar fra donorer, sier Annan.

Ifølge BBC pruker han ordet «plyndret» om situasjonen.

- Stjeler maten av bordet

- Vi får ofte ikke de inntektene vi fortjener, enten på grunn av korrupsjon, internprising, skatteunndragelser og en rekke andre aktiviteter som fratar afrikanerne det de burde ha, uttaler han.

Utvalget består også av blant andre tidligere Nigeria-president Olusegun Obasanjo og Nelson Mandelas kone Graca Machel.

De konkluderer med at internprising koster Afrika 38 milliarder dollar hvert år i tapte inntekter. Rapporten sier at internasjonale selskaper som tjener store penger i Afrika, flytter midlene til andre land for å få skattemessige fordeler.

Rapporten peker også på lyssky gruveavtaler inngått under bordet og regelrette skatteunndragelser som årsaker til at Afrika ikke i større grad får utnyttet sine betydelige naturressurser.

- Det er som å stjele maten fra bordet til folk, sier Annan.

Den 120-siders rapporten konkluderer med at Afrika taper mer på ulovlige og lyssky overføringer av penger ut av verdensdelen, enn man mottar i bistand og eksterne investeringer.

Ber G8 reagere

Utvalget ber når afrikanske stater innføre mer transparens i forretningslivet, samt gjennomgå sine skattesystemer for bedre å sikre seg inntekter av utvinningen av verdensdelens betydelige naturressurser.

(...artikkelen fortsetter under bildet)

MINERALRIKT: Afrika har enorme naturressurser, men ifølge et utvalg ledet av Kofi Annan har ikke verdensdelen maktet å sikre seg de inntektene man burde av utvinningen av mineraler og andre råvarer. Her ser vi kongolesiske gruvearbeidere fra Katanga-regionen med et parti utvunnet kobolt.

Ifølge rapporten skattelegges internasjonale selskaper kunstig lavt, selv i gode tider.

Annan har også bedt vestlige ledere om å ta grep, blant annet har han direkte oppfordret britenes statsminister David Cameron om å bruke presidentskapet i G8 til å adressere problemet, skriver The Guardian.

Rapporten peker på Den demokratiske republikken Kongo som et eksempel:

I landet organisasjonen Redd Barna nylig kåret til verdens verste å være mor i, skal det i perioden 2010-2012 ha blitt inngått fem gruveavtaler som var betydelig underpriset.

Kongo avfeier uttalelser

Avtalene ble inngått i hemmelighet, til mindre enn markedspris - noe som skal ha kostet landet 1,3 milliarder dollar i tapte konsesjons- og skatteinntekter, hevder Annan-utvalget.

En sum som utgjør det dobbelte av landets helsebudsjett.

Annan-utvalgets uttalelser er blitt møtt med mostand av myndighetene i Den demokratiske republikken Kongo.

- Landet har tapt ingenting. Disse ressursene ble solgt med full transparens, uttaler gruveminister Martin Kabwelulu til nyhetsbyrået Reuters.

Les også

- Afrika kan gi verdensøkonomien et løftIMF vil ha aggressiv pengepolitikkYara skal ha gitt millionbeløp til libysk eksministerOljefondet «flytter» milliarder til den tredje verdenHun er Afrikas første kvinnelige dollarmilliardær

Publisert: