Saksøker islandsk banktopp for 18 milliarder

Hovedaksjonær Jon Asgeir Johannesson anklages for bedrageri i forbindelse med konkursen i Glitnir.

RYDDESJAU: Islandske myndigheter jakter syndebukker etter tidenes finanskollaps på øya.
Publisert:

Det er avviklingsstyret etter den islandske banken Glitnir som har gått til sak mot bankens tidligere hovedaksjonær Jon Asgeir Johannesson.

Det melder Financial Times.

- Bidro til konkursen

Johannesson anklages for å deltatt i en stor konspirasjon som bidro til at banken gikk overende høsten 2008, og at han sammen med partnere tømte banken for 2 milliarder pund (18 milliarder kroner) for å berike seg selv og redde sine andre kriserrammede virksomheter.

Søksmålet er anlagt i New York av styret som ble opprettet da Glitnir gikk overende, og også bankens revisor PwC anklages for å ha bidratt til at det påståtte bedrageriet var mulig.

- Det er klare bevis på at Glitnir ble robbet fra innsiden, sier Steinunn Gudbjartsdottir, som er leder i avviklingsstyret etter Glitnir.

PwC skal ha oversett klare brudd på islandsk finanslov, ifølge anklagen. PwC benekter at revisjonsfirmaet har gjort noe galt, og at det står vedvurderingen av Glitnirs situasjon basert på den informasjon man hadde på det gitte tidspunktet.

Ble overtatt av staten

Høsten 2008 falt de islandske storbankene Glitnir, Kaupthing og Landsbanki i løpet av dager, og ble overtatt av den islandske staten. Bankene var så store i forhold til landets økonomi at konkursene regelrett sendte Island ut i en økonomisk krise. Det har gjort de tidligere hovedaksjonæene og topplederne til Islands mest forhatte menn, og presset på myndighetene til å straffe banktoppene er stort på Island.

Johannesson avviser anklagene.

- Dette er bare politikk. Jeg har sikre bevis på at vi betalte tilbake lånene som forfalt 20 og 40 dager senere. Dette dreide seg kun om refinansiering av gamle lån, sier han til Bloomberg.

Johannesson var i tillegg til bankeier også en aktiv investor innenfor detaljhandel og gjorde flere oppkjøp i Storbritannia. Gjennom investeringsselskapet Baugur Group eide han blant annet den kjente leketøysbutikken Hamleys.

Fryser eiendeler

Financiel Times skriver at sentralt i søksmålet står et obligasjonslån på 1 milliard dollar som ble utstedt i 2007. De amerikanske investorene i dette lånet skal ha fått feilaktig informasjon om Glitnirs finansielle situasjon.

Johannesson er ikke bare saksøkt i New York. Glitnir-boet har også tatt juridiske grep på Island og Storbritannia. En rett i London har fryst Johannessons eiendeler, og han er gitt en frist på 48 timer til å lage en oversikt over alle sine eiendeler, eller så risikerer han fengsel.

Arrestert

Han vil i så fall ikke være den første banktoppen som må tilbringe tid bak murene.

Forrige uke ble den tidligere toppsjefen i Kaupthing Hreidar Mar Sigurdsson og flere andre banktopper arrestert på Island og satt i fengsel. Sigurdsson anklages blant annet for å ha forfalsket dokumenter og for brudd på det islandske innsidereglementet.

Interpol har også utstedt arrestordre på den tidligere styrelederen i Kaupthing, Sigurdur Einarsson. 49 år gamle Einarsson, som er bosatt i London, er ettersøkt for bedrageri og svindel før og under bankkrisen på Island.

Flere nyheter på E24.

Publisert: