Vil knuse Dubai

Verdens rikeste by slår tilbake mot Dubai.

3,8 MILLIARDER KRONER: Gulfstatene, her representert ved Sheik Mohammed bin Zayed av Abu Dhabi, handler norske varer for 3,8 milliarder kroner.
 • Andreas Thorsheim
Publisert:

Abu Dhabi er lei av den prangende lillebroren.

Nå vil byen tilbake på kartet og gjeninnta lederposisjonen blant emiratene.

Les også: Mekka - Midtøstens Las Vegas og Dubai - sjeikens mesterplan

Abu Dhabi besitter ifølge Fortune en tiendedel av verdens oljereserver. Byen har 420.000 innbyggere og utenlandsinvesteringer på 6.100 milliarder kroner (3,5 oljefond).

Snittformuen i landet er på 17 millioner dollar (104 millioner kroner) per hode.

Oljefondet utgjør til sammenligning 380.000 per nordmann. Les også: Du har 380.000 kroner i oljefondet

Dubai er blitt synonymt med glorete rekorder innen eiendom.

 • Verdens høyeste bygning skal stå klar neste år. Torsdag 16. januar i år nådde den 100 etasjer. Den er allerede høyere enn Empire State Building.
 • Verdens største kjøpesenter er på vei. Dubai Mall blir det største i verden og åpner i 2008 eller 2009. Det beholder tronen som verdens største kun til Mall of Arabia-prosjektet er gjennomført
 • Verdens lengste innendørs alpinbakke er et av trekkplastrene på Mall of the Emirates-kjøpesenteret.
 • Verdens største kunstige øy bygges bokstavelig talt fra bunnen utenfor lilleputtstatens strender. Til sammen bygges tre slike øyer, samt et øyrike med 300 småøyer, for boligformål.
  Se bildene: Dubai-sjeikenes pengefest

Nå slår den langt mer oljerike bystaten Abu Dhabi tilbake.

- Hvor mange steder i verden kan du si "jeg vil ha universiteter, sykehus og museer i verdensklasse" og med ett få napp hos Sorbonne, Cleveland Clinic, Guggenheim og Louvre? spør eiendomsutvikler Khaldoon Khalifa i et intervju med Fortune.

Dette skal gjøre Abu Dhabi til en alvorlig konkurrent for Dubai:

 • Museet Louvre Abu Dhabi: Det verdenskjente parisiske museet utvider med et gigantmuseum i den arabiske bystaten. Museet er formet som en blanding av en fotball-stadion og Vikingskipet på Hamar.
 • Superhotell til 18 milliarder: Dubai har sitt velkjente Burj Al Arab - Abu Dhabi kan skilte med det som omtales som verdens dyreste hotell: Emirates Palace Hotel.
  Hotellet prydes av 1.002 kandelabre i Swarovski-krystall og dekkes av en forgylt kuppel som er større en den som pryder St.Paul-katedralen i London.
 • Guggenheim-museum til 2,4 milliarder: På Saadiyat-øya skal det bygges en avlegger til det kjente Guggenheim-museet. Museet blir det største av Guggenheim-museene. Dette stor-prosjektet bruker bare en brøkdel av de 180 milliarder kronene som er satt av til kultur-prosjekter de neste ti årene i følge Associated Press.
 • Et business-kompleks til 8 milliarder: Bygningsmassen inkluderer tre skyskrapere og to femstjerners hoteller, i tillegg til en arabisk souk (tradisjonelt markedkvartal)

Bystaten styres av sjeik Khalifa bin Zayed Al Nahayan og hans bror sjeik Mohammed Bin Zayed Al Nahyan (bildet, øverst). Nahyan-familien er i slekt med de mektige Maktoum-herskerne i Dubai.

Abu Dhabi begynte som langt fattigere enn sin mer kommersielt innrettede nabo, frem til britene i 1958 fant olje.

Da viste det seg atAbu Dhabi lå oppå verdens femte største råoljeforekomst.

Da de første oljepengene begynte å strømme inn bestod byen av 46.000 innbyggere og hadde fire leger og fem skoler. Nå er byen over 30 ganger større.

Les også: Dubai bygger "iPod" med 23 etasjer og Dubai-skyskrapere: Spinnvilt i høyden

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Abu Dhabis investeringssjef funnet død

 2. Dubai-topp angriper media og investorer

 3. - Dubai-hjelp skal betales tilbake

 4. Sjeikens mesterplan

 5. Derfor må Dubai vrake drømmen om verdens største kjøpesenter